Amme-BH

Lurer du på når du skal kjøpe amme-BH, hvilken størrelse du kommer til å trenge eller hvilken type BH du bør kjøpe? Her får du en kort guide til hva du bør tenke på:

ammingHvorfor amme-BH?

I løpet av svangerskapet begynner brystene og vokse, og hvert bryst vokser ca 300 -500 g. Brystene har ingen muskler, og belastningen øker når det vokser. Amme-BH’er har ekstra støtte til bysten når man trenger det mest; under svangerskap og når du ammer. Amme-BH’er er også som oftest laget av mykt materiale, som har god elastisitet og brede skulderstropper, som gjør den ekstra behagelig.

Når kjøpe amme-BH?

Mange lurer på om de kan kjøpe amme-BH mens de ennå går gravide. Du kan godt gjøre det, men vent så lenge ut i svangerskapet som mulig. På ett tidspunkt i svangerskapet vil nok brystene dine vokse ut av de BH’ene du brukte før du ble gravid, og det kan da være greit å investere i en amme-BH. Mange av amme-BH’ene passer fint for gravide også.

Husk imidlertid at brystene kommer til å bli noe større etter at melkeproduksjonen har kommet i gang, og det kan være lurt å få plass til et par ammeinnlegg også. Likevel bør amme-BH’en gi god støtte. I og med at det er litt vanskelig å beregne hvilken størrelse du trenger når produksjonen har stabilisert seg, kan det være en god idé å kjøpe en BH ved fødselen, og vente noen uker med å kjøpe flere.

Hva med størrelsen?

Det er viktig med riktig størrelse på BH’en. Når du skal finne ut hvilken størrelse på amme-BH du trenger, skal du ta to mål:

1. Mål omkretsen rundt kroppen (se figur). Dette målet skal du måle stramt.

2. Mål rundt bysten, der den er størst (se figur). Dette målet må ikke stramme; så legg målbåndet løst rundt deg. Mål helst mens du har en BH på deg, for dette målet blir ofte tatt for stramt. BH’en kan gjerne være polstret.

Slik regner du ut BH-størrelsen:

    omkretsen rundt bysten (mål 2)
 – omkretsen under bysten (mål 1)
 = Cup-størrelse

Slik beregner du cup-størrelsen:

Differanse i cm Cup
 14-16  B
 16-18  C
 18-20  D
 20-22  E

Et eksempel

Dersom du måler 78 cm rundt kroppen (mål 1) og 93 rundt bysten (mål 2), beregner du slik:

93 – 78 = 15 cm

Når differansen er på 15 cm, ser du ut i fra tabellen ovenfor at riktig cup-størrelse for deg er cup B. Siden du er 78 cm rundt kroppen, vil 80 B bli riktig for deg.

Husk og ta høyde for at brystene vil bli noe større når melkeproduksjonen har kommet i gang og brystene fylles med melk.

Hva kan være lurt å tenke på?

Spiler eller ikke?

Mange liker BH’er med spiler, da de gir god støtte til bysten. De kan også benyttes mens du ammer, men du bør da være spesielt oppmerksom på at de kan forårsake tette melkeganger dersom de strammer for mye på brystet. Ikke bruk BH med spiler om natten.

Dette kan du se etter:

– En god BH dekker hele brystet; slik at ingenting «tyter ut» av BH’en.

– En passende BH gir god og behagelig støtte, og strammer ikke for mye på brystene.

– BH’en skal ikke skli oppover på ryggen

– Skulderstroppene skal ikke være for stramme og skjære seg ned i huden. Da bør du velge en type med bredere stropper.

I Ammebutikken har vi et godt utvalg av amme-BH’er, og disse finner du her.

Var artikkelen nyttig for deg?

Tema

Ukategorisert


Oppdatert 18.12.19