Hopp til Innhold
!Første sommer med baby?
Ammeinnlegget

Hva bør jeg tenke på når jeg skal kjøpe amme-bh?

Camilla KH

16.04.2020

Lurer du på når du skal kjøpe amme-bh? Hvilken størrelse du kommer til å trenge? Eller hvilken type bh du bør kjøpe?

Hvorfor bør jeg bruke amme-bh?

I løpet av svangerskapet vokser brystene. Hvert bryst vokser med ca 300 -500 g. Brystene har ingen muskler, og belastningen på nakke og rygg øker når brystene vokser.

Amme-bh’er gir ekstra støtte når du trenger det mest: Når du er gravid og når du ammer.

Amme-bh’er er som oftest laget av mykt materiale, med god elastisitet og brede skulderstropper, noe som gjør dem ekstra behagelige.

En amme-bh har som regel klips som gir deg mulighet til å åpne bh-en foran, eller andre løsninger som gjør det enkelt å amme uten å ta av hele bh-en.

Når bør jeg kjøpe amme-bh?

Mange lurer på om de kan kjøpe amme-BH mens de ennå går gravide. Du kan godt gjøre det, men vent så lenge ut i svangerskapet som mulig.

På et tidspunkt i svangerskapet vil nok brystene dine vokse ut av de bh-ene du brukte før du ble gravid. Da kan det være greit å investere i en amme-bh. Mange av amme-bh-ene passer fint for gravide også.

Husk imidlertid at brystene kommer til å bli noe større etter at melkeproduksjonen har kommet i gang. Det kan være lurt å få plass til et ammeinnlegg også.

Likevel bør amme-bh’en gi god støtte. I og med at det er litt vanskelig å beregne hvilken størrelse du trenger før produksjonen har stabilisert seg, kan det være en god idé å kjøpe én bh til bruk etter fødselen, og å vente noen uker med å kjøpe flere.

Hvilken størrelse trenger jeg?

Det er viktig med riktig størrelse på bh’en. Når du skal finne ut hvilken størrelse du trenger, skal du ta to mål:

1. Mål omkretsen rundt kroppen, under bysten. Dette skal du måle stramt.

2. Mål rundt bysten, der den er størst. Dette målet må ikke stramme, så legg målebåndet løst rundt deg. Mål helst mens du har en bh på deg, for dette målet blir ofte tatt for stramt.

Slik regner du ut BH-størrelsen:

    Omkretsen rundt bysten (mål 2) 
 – Omkretsen under bysten (mål 1) 
 = Cup-størrelse 

Slik beregner du cup-størrelsen:

Differanse i cmCup
 14-16 B
 16-18 C
 18-20 D
 20-22 E

Et eksempel:

Dersom du måler 78 cm rundt kroppen (mål 1) og 93 rundt bysten (mål 2), beregner du slik:

93 – 78 = 15 cm

Når differansen er på 15 cm, ser du ut i fra tabellen ovenfor at riktig cup-størrelse for deg er cup B. Siden du er 78 cm rundt kroppen, vil 80 B bli riktig for deg.

Husk og ta høyde for at brystene vil bli noe større når melkeproduksjonen har kommet i gang og brystene fylles med melk.

Hva kan være lurt å tenke på?

Spiler eller ikke?

Mange liker bh’er med spiler fordi de gir god støtte. Du kan bruke bh med spiler mens du ammer, men det er viktig at spilene ikke klemmer på brystene. Dette kan føre til tette melkeganger.

Bruk helst en myk bh uten spiler om natten.

Hva skal jeg se etter?

En god bh dekker hele brystet. Ingenting skal tyte ut av bh’en.

En passende BH gir god og behagelig støtte, og strammer ikke for mye.

Bh’en skal ikke skli oppover på ryggen.

Skulderstroppene skal ikke være for stramme og skjære seg ned i huden. Hvis dette skjer bør du velge en type med bredere stropper.

Var artikkelen nyttig?

Flere innlegg