Hopp til Innhold
Utfordringer hos mor

Hvordan påvirker amming brystene?

Det er en myte at amming gjør at brystene henger mer enn før. Det er hovedsakelig svangerskapet som gjør at brystene kan endre fasong, ikke ammingen.

Hva sier forskningen?

Mange tror at ammingen endrer fasongen på brystene. Men forskning viser at det i stor grad er hormonpåvirkningen i svangerskapet (1) som gjør at  brystene kan endre fasong, ikke ammingen (2). Alder, høy BMI, mange graviditeter og røyking kan også bidra til at brystene endrer fasong.

Hva skjer med brystene i svangerskapet?

Brystene og brystvevet begynner å endre seg tidlig i svangerskapet. Følelsen av ømme bryster er for mange ett av de første tegnene på at de er gravide.

Melkekjertlene utvikler seg, og noe av fettvevet forsvinner til fordel for større melkekjertler, noe som gjør at brystene vokser. Vektøkningen under svangerskapet bidrar også til at brystene blir tyngre.

I gjennomsnitt øker hvert bryst med 200-400 gram. Noen kvinner går dermed opp flere BH-størrelser under svangerskapet.

Det er vanlig å få strekkmerker. Mange kvinner opplever også at blodårene under huden blir ekstra synlige når de er gravide.

Hva skjer med brystene i ammeperioden?

De fleste vil oppleve en stor forandring i brystene de første dagene etter fødsel.

Dette er på grunn av brystspreng, som skyldes økt blodtilførsel og ødemer i brystene. Brystspreng betyr at melkeproduksjonen er i ferd med å komme skikkelig i gang.

De første ukene og månedene kan melkeproduksjonen hos mange være større enn hva barnet trenger. Etter hvert som melkeproduksjonen har tilpasset seg bedre til barnets behov vil mange oppfatte brystene som mindre og tommere enn før.

Dette skjer for mange samtidig som de ekstra kiloene fra svangerskapet begynner å forsvinne. I stedet for å koble endringen til vekttap og en bedre tilpasset melkeproduksjon, så er det mange som kobler det til ammingen.

Hva er normale endringer etter svangerskap og amming?

Kroppene våre endrer seg gjennom livet, fra barn til ungdom, til gravid, til mamma, til eldre.

Det er vanlig at brystene endrer fasong og/eller blir større eller mindre etter graviditet og amming, på samme måte som resten av kroppen. Mange går opp én eller flere skostørrelser, får strekkmerker, skrukkete magehud, og hoftene blir bredere.

Kroppene våre reagerer ulikt på fasene den går gjennom. Noen vil ha omtrent samme kropp både før og etter svangerskap, mens andre får det de tenker på som en ny kropp, enten de vil eller ikke. Begge deler er like vanlig. Vi har også ulike tanker om hvor viktig dette er.

Noen liker ikke merkene kroppen har fått, og ønsker å endre på det de kan endre på. Andre aksepterer mammakroppen uten å tenke videre over det, eller ser på merkene som et bevis på hva kroppen har bidratt til.

Brystoperasjoner øker risikoen for ammeproblemer

Uansett hva vi kjenner på omkring kroppene våre, så er det viktig at vi tar avgjørelser på riktig grunnlag – og ikke på grunn av antagelser og myter.

Noen ganger er det nødvendig med brystoperasjoner. Store bryster kan for eksempel gi betydelige helseplager hos enkelte.

Hvis du ønsker å få operert brystene, så kan det være lurt å vente (hvis mulig) med operasjon til du er helt sikker på at du ikke skal amme flere barn.

Selv om noen ammer normalt til tross for brystoperasjoner, så øker brystoperasjoner risikoen for ammeproblemer. Her kan du lese mer om amming etter brystoperasjoner.

Bør jeg bruke BH?

Mødre med litt størrelse på brystene vil nok finne det mest behagelig å bruke BH. I begynnelsen av ammeperioden vil en amme-BH kunne holde ammeinnlegg på plass og bidrar også til å støtte brystene. Mange velger derfor å bruke amme-BH selv om de ikke brukte BH før de ble gravide.

Alle pupper er gode pupper!

Vi i Ammehjelpen liker alle pupper og kropper, i alle fasonger og former.

Det finnes ikke mange som har sett flere pupper enn oss.

Vi vet at pupper kommer i uendelig mange varianter.

Puppene våre er like ulike som menneskene de sitter fast på.

Likevel er det mange som tenker at idealpuppen ser ut på én bestemt måte.

🍋 «Hengepupper» blir ofte omtalt og forstått som noe negativt. Men hvorfor det, egentlig? Alle pupper er like gode, uansett om de peker opp eller ned, hit eller dit.

Vi håper at alle kvinner kan prøve å framsnakke puppene sine når de ser seg i speilet, uansett hvilken vei de peker, og uansett hvor store eller små de er 💛

Var artikkelen nyttig?

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19083576

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20354434


Oppdatert 01.04.24