Hopp til Innhold
Utfordringer hos mor

Ammetåke

Uttrykket ammetåke er et kjent og godt brukt uttrykk, men ligger det noe i det? Absolutt. Ammetåken skyldes at det utskilles et hormon ved amming som gjør deg døsig og avslappet.

Hva er ammetåke?

Ammetåke brukes i dagligtalen som en følelse av å være veldig avslappet. Mange bruker også uttrykket om å glemme ting man vanligvis husker. Å være i sin egen boble, beskriver egentlig ammetåka ganske godt.

Noen forklarer ammetåke som en salig «zombietilværelse» hvor du har mer enn nok med seg selv og babyen, og i liten grad klarer å ta innover seg annet som skjer rundt deg.

Og kanskje er det nettopp slik naturen har ment at det skal være – at den nyfødte og mammaen skal være i sin egen lille beskyttede verden?

Etter svangerskap og fødselens påkjenninger, er kroppen sliten og trenger tid til å restituere seg. Barseltiden er fylt av følelser og nattevåk. Oppgaven å ta seg av en liten baby kan for noen virke overveldende.

Kanskje det rett og slett ikke er så dumt av deg å melde deg litt ut av samfunnet en liten stund og kun konsentrere deg om deg selv og babyen?

Er det ikke bare søvnmangel?

Som nybakt mor blir du ofte vekket av barnet mange ganger i løpet av natten. I tillegg er du sliten etter fødselen og har fått mindre søvn enn du er vant til. Likevel viser undersøkelser at mødre som hadde barnet hos seg og ammet når barnet ønsket det om natten, ikke følte seg mer slitne og trøtte enn de som ikke hadde barnet hos seg. Prolaktinutskillelsen ved amming sender oss raskt tilbake til søvnen, og dessuten til en dypere søvn.

Ammetåke er primært et hormonelt fenomen. Søvnmangel gir andre symptomer som ikke forbindes med ammetåke-symptomene. Kvinner som ikke ammer vil ofte føle seg minst like slitne, fordi de ikke sovner like raskt etter å ha blitt vekket.

Hvordan virker prolaktin på kroppen?

Når du produserer melk skiller kroppen ut hormonet prolaktin. 

Prolaktin har en beroligende effekt og gjør deg døsig. Om natten er utskillelsen av prolaktin er spesielt stor, og derfor sovner ammende raskt igjen etter at barnet har diet. Nattmåltider er nemlig helt normalt for babyer.

Prolaktin har også den positive effekten at det øker melkeproduksjonen. Jo lengre sugetid barnet har på brystet per døgn, jo mer prolaktin, og jo mer melk produserer du.

Endorfiner er beroligende og smertestillende hormoner som også skilles ut ved amming og gir en ytterligere avslappende effekt.

Var artikkelen nyttig?

Amme-ABC, Gro Nylander


Oppdatert 18.09.19