Hopp til Innhold
!Norges største kilde til informasjon om amming og morsmelk
Utfordringer hos mor

Kan jeg fortsette å amme hvis jeg er gravid?

Du kan amme når du er gravid - med mindre du har komplikasjoner som øker faren for prematur fødsel. Spør jordmor eller lege hvis du er i tvil.

Kan jeg amme når jeg er gravid?

De aller fleste mødre kan fortsette å amme når de blir gravide igjen. Det finnes lite forskning på området, men det er ingenting som tyder på at amming under graviditet er skadelig, hvis svangerskapet forløper normalt.

Det er opp til deg om du vil fortsette å amme når du er blitt gravid igjen, eller om du vil slutte å amme.

Øker amming i svangerskapet risikoen for abort?

Det er en vanlig oppfatning at amming kan utløse en abort, noe som under et normalt svangerskap ikke stemmer.

Ammingen utløser hormonet oxytocin, som får livmoren til å trekke seg sammen. At livmoren trekker seg sammen og du får kynnere er helt normalt, og er kroppens måte å forberede fødselen på. Liknende sammentrekninger finner for eksempel sted når du har orgasme.

Når bør jeg ikke amme under graviditet?

Du bør ikke amme i svangerskapet dersom du har komplikasjoner som blødninger, stort vekttap, tidlige rier eller at det er fare for prematur fødsel. I disse tilfellene vil du sannsynligvis bli oppfordret til å ikke ha sex – og du bør heller ikke amme på grunn av stimuleringen brystene får når et barn dier.

Hvis du har lov til å ha sex vil du ofte kunne amme også. Snakk med jordmor eller lege hvis du er usikker. 

Hvordan kan ammingen påvirkes av graviditeten?

Noen vil kunne amme som vanlig gjennom en graviditet, uten at verken mor eller barn merker noen endringer.

Andre merker at brystene og brystvortene blir ømme, noe som kan gjøre ammingen smertefull. Dette er som regel mest merkbart i de første månedene av svangerskapet.

Du kan også produsere mindre melk under graviditeten, slik at det eldste barnet ikke har tålmodighet til å die. Andre barn bryr seg ikke om at mengden melk har gått ned og ønsker å fortsette å die likevel.

Det kan kjennes litt rart ut for deg å amme med tilsynelatende «tomme» bryst. Men det er ikke noe i veien for å fortsette å amme, hvis dere trives med det. Melkeproduksjonen vil ta seg opp mot slutten av svangerskapet og/eller etter fødselen.

Smaken på melka kan endre seg. Dette kan du lese om i et eget avsnitt lengre ned i artikkelen.

Råmelken som du produserer mot slutten av svangerskapet kan gi litt løs mage hos det eldste barnet.

Er det nok næring til alle tre?

Hvis du har et normalt kosthold og ikke er svært undervektig, så vil det være nok næringsstoffer til både deg selv, melken og det ufødte barnet.

Endrer smaken på melka seg?

I tråd med at melkemengden synker litt, kan også smaken på melken endre seg.

Næringsinnholdet i melken blir mer lik som når det er lite melk igjen i brystet, for eksempel når barnet er i ferd med å slutte å amme. Melken får mer fett og proteiner, mindre glukose og laktose og kan smake litt salt. Noen barn reagerer på dette, og vil ikke lenger ta brystet. Andre bryr seg lite og fortsetter som vanlig.

Endrer melkemengden seg under svangerskapet?

De aller fleste merker at melkeproduksjonen går litt ned når de blir gravide. Dette er helt normalt. Dette skjer som oftest skjer i første trimester i svangerskapet.

Melkestimulerende tiltak, som økt tømming og stimulering av brystet, har mindre virkning enn normalt på dette tidspunktet. Melkemengden kan øke mot slutten av svangerskapet når du begynner å lage colostrum (råmelk).

Vil det være råmelk igjen til den nyfødte?

En gang mellom fjerde og åttende måned begynner kroppen å lage råmelk, og melken smaker igjen annerledes. Noen barn liker den ikke, mens andre ikke ser ut til å merke noen forskjell. Den siste måneden er det som regel ren råmelk som produseres.

Noen får høre at de må avslutte ammingen før fødsel fordi man ikke må «bruke opp råmelken» før den nyfødte kommer. Men dette trenger du ikke bekymre deg for.

Det er selve fødselen og at morkaka løsner som får melkeproduksjonen til å sette i gang for alvor. Da vil det først komme råmelk – helt uavhengig av om du har ammet eller ikke i svangerskapet – før det går over til mer moden melk etter 3-5 dager.

Kan jeg amme begge etter fødselen?

Noen fortsetter å amme begge barna etter fødselen. Så lenge minstemann har førsteretten på råmelka etter fødsel er det ingenting i veien for å fortsette å amme begge to.

Dette kalles tandemamming, noe du kan lese mer om i denne artikkelen.

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 16.06.21