Hopp til Innhold
!Første sommer med baby?
Utfordringer hos mor

Tandemamming: Amming av søsken

Så lenge minstebarnet har førsteretten på råmelka etter fødsel er det ingenting i veien for å fortsette å amme begge to.

Kan jeg lage nok melk til to barn?

De fleste mødre kan lage nok melk til to barn, for eksempel hvis de får tvillinger. Det samme gjelder når du ammer to barn som har ulik alder. Melkeproduksjonen avgjøres i stor grad av mengden melk som tas ut av brystet. Dette gir beskjed til kroppen om å produsere den melka som trengs.

Vil melka være bra for begge barna?

Tandemamming påvirker ikke kvaliteten på morsmelk negativt. Morsmelk produsert ved tandemamming oppfyller ernæringsbehovet til både det eldre og det yngre barnet, i følge forskning på området.

Hvordan ammer man søsken?

Om du har ammet gjennom hele graviditeten kan det være naturlig å fortsette å amme begge barna, dersom du og eldstebarnet ønsker det.

Det er viktig at den nyfødte har førsteretten på råmelken. Den minste trenger også tid til å få etablert seg ved brystet. Det betyr at den nyfødte bør få die først, før eldstebarnet får slippe til – spesielt de første dagene med råmelk.

Etter hvert som ammingen går seg til vil dere finne ut hva som passer best for akkurat dere.

Skal barna ha hvert sitt bryst?

Noen mødre og barn liker godt å amme sammen, mens andre foretrekker å gi ett barn av gangen.

Noen mødre gir av samme bryst til begge barna. Andre velger å ha ett fast bryst til hvert barn.

Hva er positivt med tandemamming?

Det kan være en fin måte å gjøre overgangen til en rolle som storesøsken enklere.

En annen bonusfaktor er at du som regel vil ha rikelige mengder melk til den nye babyen. Større søsken er dessuten effektive sugere og vil ordne opp dersom du skulle få tette melkeganger eller brystbetennelse.

Hva hvis eldstemann plutselig vil ha pupp igjen etter at minstemann har kommet?

Noen ganger blir det et opphold i ammingen mens du er gravid. Når søskenet kommer hender det ofte at eldstemann ønsker å prøve seg på puppen igjen.

Det eldste barnet kan enten få morsmelk rett fra kilden, eller utpumpet melk i flaske eller kopp. Dette er det ingenting i veien for, så lenge du trives med det.

Morsmelk er nyttig for barnet, uansett alder.

Hva hvis jeg ikke ønsker å fortsette å amme begge to?

Ikke alle trives med å amme to barn. Dersom fordelene ikke veier opp for ulempene er det best å avslutte ammingen av eldstemann på en skånsom måte.

Hvis du allerede i graviditeten merker at dette ikke virker greit, er det best å avvenne i god tid før nestemann melder sin ankomst.

Lykke til med ammingen av ny baby 💛

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 06.08.22