Hopp til Innhold
Utfordringer hos barnet

Amming av barn med hofteleddsdysplasi og Frejkas pute

Det kan være en utfordring å finne gode ammestillinger hvis barnet har hofteleddsdysplasi og må ligge i Frejkas pute, men med noen justeringer er det mulig å finne gode løsninger for både deg og barnet.

Hva er hofteleddsdysplasi (HD)?

Medfødt hofteleddsdysplasi betyr at hofteskåla er flatere enn normalt, og leddet blir ustabilt. Omtrent 1-2 prosent av alle nyfødte har hofteleddsdysplasi, og det skjer oftere hos jenter enn hos gutter. Risikoen er større dersom en av foreldrene til barnet, søsken eller andre nære slektninger ble født med tilstanden. I tillegg skjer det oftere dersom barnet har ligget i seteleie (1).

Nyfødte med ustabile hofter behandles med Frejkas pute, vanligvis i 3-4 måneder. Frejkas pute ligner på en stor, stiv bleie barnet har på utenpå klærne. Hensikten er å tvinge barnets ben til å ligge slik at kulen på lårbenet blir liggende riktig inne i gropen på hoftebenet, og at hofteleddet på denne måten normaliseres. 

Hvilke ammestillinger kan fungere når barnet bruker Frejkas pute?

De fleste får vite om denne tilstanden et par dager etter fødselen hvor ammingen gjerne allerede er godt i gang. Mange føler det blir vanskeligere å amme barnet når det ligger i pute fordi barnet fyller mer og kanskje ikke ligger like bra under amming som de gjorde uten puten.

Tilbakelent amming er en ammestilling som fungerer godt i de aller fleste tilfeller. Ved tilbakelent amming sitter du halvveis tilbakelent med barnet liggende oppå deg. Det er en behagelig og avslappende ammestilling både for deg og barnet.

Det kan være praktisk å amme liggende på natta. Ligg på siden, med en ekstra hodepute ved siden av seg. Legg barnet oppe på puten, med sin mage mot din mage, og med Frejkas pute og beina hengende ut over kanten på hodeputen. Du kan da amme på det øverste brystet. 

Dersom du ønsker et sittende ammestilling kan du prøve tvillingstilling, der barnet ligger med beina under armen din. I begynnelsen når barnet ikke er så stort kan overkroppen til barnet ligge på en pute.

Du kan også ha barnet halvsittende i fanget (eventuelt med en liten pute under overkroppen til barnet), slik at barnet har magen sin mot magen din, men sitter halvveis på motsatt lår av det brystet du skal amme fra.

Når barnet blir større kan det sitte rett overskrevs på låret ditt, og dermed amme i en mer sittende stilling.

En vanlig ammepute ofte upraktisk ved amming av barn som ligger i Frejkas pute fordi barnet ofte blir liggende og vagge på toppen av ammeputen. En mindre pute som bare støtter under overkroppen til barnet fungerer ofte bedre.

Hva med amming hvis barnet trenger videre behandling?

I sjeldne tilfeller er ikke behandling med Frejkas pute tilstrekkelig, eller at HD ikke blir oppdaget tidlig nok til at slik behandling kan gis. Da kan barnet måtte ligge med beina i strekk i ca en måned for å dra løs hoftene, og senere gipse beina i sprikende stilling/eventuelt få en tilpasset skinne som kan tas av og på. Barnet er da som regel rundt tre måneder eller eldre, og ammingen er veletablert. Utfordringen med et barn i strekk, er at det skal tas minst mulig ut at strekken.

Det kan være utfordrende å amme når barnet må ligge på denne måten, men du kan prøve ku-stillingen, der du lener deg over barnet slik at brystet henger ned og barnet dier mens det ligger på rygg. Kos og snakk mye med barnet, klapp og stryk og vær i nærheten rett etter at det har spist. Vær obs på gulping, og ta ved behov opp barnet for en rap.

Var artikkelen nyttig?

  1. https://helsenorge.no/sykdom/muskel-og-skjelett/hofteleddsdysplasi

Oppdatert 27.01.21