Hopp til Innhold
!Er du helsepersonell eller student?
Utfordringer hos mor

Sopp og trøske

Kontakt lege dersom du har mistanke om en soppinfeksjon hos deg eller barnet, og sørg for å få riktig behandling ved behov. Kjerringråd som å vaske med farris har ingen effekt mot sopp eller trøske. 

Hva er sopp og trøske?

Sopp er en del av normalfloraen på huden vår. Det blir først et problem dersom det blir for mye av den.

Trøske er er soppinfeksjon i slimhinnene i munnen. Dette er en ganske vanlig tilstand hos spedbarn som i mange tilfeller går over av seg selv uten behandling.

Risikofaktorer for soppinfeksjon kan være at du har vært behandlet med antibiotika eller allerede har en soppinfeksjon andre steder på kroppen.

Hva er symptomer på sopp hos mor?

Diagnosen stilles på bakgrunn av symptomer, ikke sopp-prøve. Prøver som sendes til dyrkning gir ikke nødvendigvis oppvekst i laboratorium. Du kan derfor ha sopp selv om prøven er negativ.

Men det er alltid lurt å be om at det blir tatt en bakteriologisk prøve av melken/evt sårsekret når du er hos lege. Andre infeksjoner kan i mange tilfeller kan ha lignende symptomer eller komme samtidig som soppinfeksjon.

Hva er symptomer på trøske/sopp hos barnet?

Hva er forskjellen på trøske og melkebelegg?

Trøske kan vise seg som flekker med gul-hvitt belegg inni kinnene og på innsiden av leppene, på slimhinnen i munnen. Det kan også vise seg som et gulaktig, ofte tykt belegg på barnets tunge. Det kan være vanskelig å tørke det vekk.

Melkebelegg gjør tungen hvitfarget. Det gir ikke tykt belegg som ved sopp. Melkebelegg kan som regel tørkes lett vekk med en tynn klut.

Her kan du se bilder av melkebelegg og trøskebelegg hos barn, med gode forklaringer på hvordan du ser forskjell. (ekstern lenke)

Fungerer farris mot trøske?

Farris, sitron, eddik eller tyttebær har ingen virkning mot sopp og skal ikke brukes som behandling. Dette er kjerringråd uten effekt.

Mange får råd om å smøre farris i barnets munn som første tiltak ved trøske. Man kan like gjerne smøre med rent vann. Trøske forsvinner dessuten ofte av seg selv, uten behandling. Trøske kan også forveksles med melkebelegg.

Relis har ikke funnet forskning som støtter opp om bruk farris i behandling av trøske hos spedbarn. (ekstern lenke)

Å prøve kjerringråd som yoghurt og Biola osv. anbefales ikke til barn under ti måneder.

Hvordan skal sopp/trøske behandles?

Riktig behandling er viktig dersom soppen er plagsom for deg eller barnet.

Hvis barnet plages av trøske i munnen, og trenger behandling, så bør både du og barnet behandles.

Hvis barnet har mye sopp i munnen, for eksempel et tykt belegg på tungen og flekker inni kinnene og/eller i ganen eller på leppene, så vil legen avgjøre om det er behov for behandling.

Hvis du skal behandles for sopp, skal også barnet behandles for å unngå at dere smitter hverandre.

Nasjonal Kompetansetjeneste for amming (NKA) har informasjon om hvordan sopp og trøske skal behandles. Dette skrivet kan du vise til lege eller helsesykepleier (PDF)

Hvis det bare er barnet som har symptomer, men ikke virker plaget av det, trenger verken du eller barnet behandling.

Hvilke tiltak kan jeg gjøre dersom jeg har fått sopp?

Prøv å ha det så tørt som mulig rundt brystknoppen. Lufttørk gjerne et par minutter etter påsmøring av krem. Hvis du kan se overskudd av krem når du skal amme, så kan du vaske det bort med vann eller matolje.

Hvis du pumper og fryser ned melk er det viktig at melken brukes før behandlingen er over for å unngå mulig re-smitte når soppen endelig er borte.

Du kan eventuelt skålde melken, hvis du ønsker å bruke den etterpå. Det kan redusere noen av næringsstoffene i melken, men det har ingenting å si dersom barnet får denne melka innimellom.

Bør jeg bruke medisin uten sukker?

RELIS kan ikke finne dokumentasjon for at nystatinmikstur med sukker gir dårligere effekt enn nystatin uten sukker. De mener at sukkerinnholdet kan bidra til utvikling av karies, og at medisin uten sukker derfor bør brukes hos barn som har fått tenner. (ekstern lenke)

Erfaring har vist at miksturen som inneholder sukker har dårligere effekt enn den sukkerfrie miksturen. 

Var artikkelen nyttig?

http://www.relis.no/Aktuelt/Arkiv/2013/Behandling_av_soppinfeksjon_pa_brystet_hos_ammende_og_i_munnen_hos_diebarn

Francis-Morrill J, Heinig MJ, Pappagianis D, Dewey KG. Diagnostic Value of Signs and Symptoms of Mammary Candidosis among Lactating Women. J Hum Lact 2004; 20(3):288-295.

Medications and Mothers’ Milk 2014. Thomas W. Hale and Hilary E. Rowe

Lawrence RA, Lawrence RM. Breastfeeding. A guide for the medical profession. 7th edition. St. Louis: Mosby, 2011.

Wellstart International. Lactation Management Curriculum

https://www.fhi.no/ml/amming-og-morsmelk/komplikasjoner/smerter-i-brystene/

https://www.fhi.no/contentassets/ccde15e2832d43439c5c45d0ff71f06a/candida-sopp—diagnose-og-behandling.pdf

 


Oppdatert 06.01.22