Hopp til Innhold
Utfordringer hos mor

Hvite brystknopper og Raynauds fenomen

Hos enkelte kvinner vil amming - eller berøring av brystknoppene - føre til at brystknoppene blir hvite. I forbindelse med dette vil mange kjenne en brennende smerte i brystknoppene, og smertene kan også gå oppover i brystet. Vi skiller mellom Raynauds fenomen og andre årsaker til hvite brystknopper.

Hvorfor får jeg hvite brystknopper?

Hvis brystknoppene blir hvite og smertefulle etter amming kan det skyldes dårlig suge- og ammeteknikk, og denne bør derfor observeres av en ammekyndig person.

Andre mulige årsaker til disse krampene, kan være nikotin, mye koffein, kulde, enkelte medikamenter og følgetilstand etter mye sårhet og smerter.

Hva er Raynauds fenomen?

I enkelte sjeldne tilfeller kan tilstanden ha sammenheng med Raynauds fenomen der du vil se et klassisk fargeskifte av brystknoppene fra hvit til blå og senere evt. rødt.

En brystbetennelse eller soppinfeksjon kan være en underliggende årsak til at Raynauds fenomen oppstår, og tilstandene kan også ha lignende symptomer. Raynauds fenomen er helt ufarlig, men det kan være svært smertefullt.

Hva kan hjelpe?

Sørg for at barnet har et godt dietak med mye bryst i munnen slik at brystknoppen ligger langt bak i barnets gane.

Unngå røyk og mye koffein.

Varme på brystet i 10 minutter før amming.

Hold deg varm på brystene, for eksempel ved å bruke ullinnlegg. Ikke bruk papirinnlegg som kan bli våte og kalde. Hvis du lekker så mye at det trenger gjennom ullinnleggene, kan du ha ull innerst og papir utenpå.

Brystknoppene berøres/håndteres minst mulig av annet enn barnets munn.

Melkeoppsamlere kan være en idé fordi det unngår at klærne gnisser mot brystknoppen. Men noen opplever at det blir verre fordi brystknoppen eksponeres for luft, noe som kan få karene i brystknoppen til å trekke seg sammen.

For noen kan varmt, lett trykk mot brystknoppen få spasmene til å gi seg. Trykk håndflatene fast inn mot brystknoppene når du kjenner at smerten kommer. Varmen og mottrykket kan få krampene til å gi seg.

Hvis du opplever det kommer rett etter amming kan du legge på varme kluter eller varmeputer rett etter amming. 

Hva hvis ingenting hjelper?

Hvis du er veldig plaget kan det være  nødvendig med medisinsk behandling. Snakk med lege. Hvis legen ikke er kjent med problemstillingen, kan legen kontakte Enhet for amming, FHI.

Legen kan også finne informasjon om Raynauds fenomen på nettsiden til Enhet for amming, FHI.

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 01.05.22