Hvit prikk på brystknoppen: Melkeblemme
Det er mulig å få en tett melkegang helt ytterst på brystknoppen. Da vil du kunne se en gul/hvit prikk som ikke forsvinner. Noen føler at brystknoppen er øm, og at det gjør vondt å amme. Det finnes ulike måter å løse opp i denne proppen på.

Hva er en melkeblemme?
Vi har ca ni utførselsganger for melk på brystknoppen. Hvis én av dem blir tett, vil melken som skulle ha kommet ut av den tette utgangen hope seg opp inne i brystet i stedet.
Årsaken til tilstoppingen kan være avleiringer i melken som danner en slags propp helt ytterst. Den hvite proppen du ser kaller vi for en melkeblemme.
Det er som en tett melkegang, bare helt ytterst på brystknoppen i stedet for lengre inn. Det kan gjøre at det blir både vondt og vanskeligere å få tømt brystet når barnet dier.
Denne hvite prikken oppstår ofte helt uventet. Noen ser ut til å være mer plaget av dette enn andre. Melkeblemmer kan gi høyere risiko for gjentagende brystbetennelser.
Har du flere slike melkeblemmer og i tillegg har symptomer på soppinfeksjon kan det være grunn til å mistenke at de har oppstått som følge av soppinfeksjonen. Snakk med lege om eventuell behandling mot sopp.
Hva kan jeg gjøre for å bli kvitt den?
For å få has på en melkeblemme må du få løsnet på huden som ligger over utførselsgangen. Dette gjøres mest skånsomt ved å bruke varme og fuktighet i kombinasjon før amming:
- Lag en saltvannsløsning: En toppet teskje salt oppløses i 1 liter kokt vann. Avkjøl vannet etter koking så det ikke er for varmt.
- Bløt brystet i det varme vannet, for eksempel i en bolle, i ca 5-10 minutter.
- Gjør dette før amming, minst 4 ganger pr. dag.
- Noen får hjelp av å bruke en vakuumpumpe. Den fylles med varmt saltvann som beskrevet over (NB! Ikke så varmt at du brenner deg!) og festes på det vonde brystet. Damp, varme og lett vakuum kan bidra til å løsne opp.
- Du kan alternativt legge på en varm, fuktig klut eller kompress på brystknoppen rett før du skal amme. Eventuelt kan du bruke bomull dynket i olivenolje i stedet for varm klut.
- Legg barnet til.
Dette vil veldig ofte løsne melkeblemmen. Når prikken løsner kan melkespruten stå lang vei.
Hva kan jeg gjøre for å hindre den i å komme tilbake?
For å hindre at huden gror sammen over melkeblemmen, kan du prøve ett av disse rådene én gang pr dag:
- Gni melkeblemmen forsiktig med en varm og fuktig klut
eller - Pirk litt med en nyvaska fingernegl over melkeblemmen.
Dersom det tyter ut tykk hvit materie kan du forsøke å dra det ut med en pinsett.
Mødre som ofte er plaget med tette melkeganger og slike hvite prikker kan ha nytte av kosttilskuddet lecitin. Dette vil ikke ha effekt på melkeblemmer som allerede har oppstått, men det kan hindre at det skjer igjen. Dette erfaringsbaserte rådet kan du lese mer om her.
Hva gjør jeg hvis jeg ikke klarer å få løsnet den opp selv?
Ta kontakt med lege dersom melkeblemmen ikke blir borte, til tross for tiltak. Dette gjelder også dersom du får feber, hevelse og rødme som kan være tegn på infeksjon.
Hvis melkeblemmen ikke løsner ved å følge rådene over kan du i samarbeid med helsepersonell gjøre følgende:
- Rengjør området godt.
- Bruk en steril nål til å «løfte» huden over melkeblemmen forsiktig, som når du skal pirke ut en flis fra fingeren. Ikke stikk nålen direkte inn i melkegangen. Det kan ta med seg bakterier inn.
- Forsøk å dra ut det som eventuelt løsner med en pinsett.
- Helsepersonell vurderer om antibakteriell salve er nødvendig.
- Forsøk å håndmelke deg etter behandlingen med varme. Konsentrer deg om det berørte området (slik som beskrevet over) får å få melket ut tilstoppingen.
Enhet for amming har informasjon til helsepersonell om behandling av melkeblemmer.
Finnes det andre årsaker til hvite prikker eller blemmer på brystknoppen?
Hvite prikker kan også oppstå som følge av skade på brystknoppen. Feil sugetak hos babyen eller annen ytre skade kan gi små vannblemmer på brystknoppen.
En blemme over én eller flere av utførselsgangene hindrer melken i å komme ut. Melken som ligger igjen på innsiden blir tykkere og trådaktig. Etter hvert vil det tørke inn, og tuppen på denne fortetningen vil sees som en hvit prikk på brystknoppen. Dette er svært smertefullt, og det anbefales behandling hos lege.
Dersom det oppstår en vannblemme på brystknoppen kan denne stenge for melkeganger slik at det utvikler seg melkeblemme hvor melken blir liggende igjen.
Det er da viktig å holde området rent, tørt og så smøre med en fet og mykgjørende salv, til blemmen forsvinner. Eventuelt kan blemmen tas hull på med en steril nål, fortrinnsvis hos helsepersonell slik som er beskrevet i teksten under melkeblemme.
I noen tilfeller er prikken bare rester av død hud som kan pirkes vekk med en negl etter mykgjøring med litt matolje eller salve egnet for brystknopper. Den sitter da ikke dypt, er ikke smertefull eller skaper problemer.
Dersom du har blitt bitt under amming kan du få som et hakk i brystknoppen, som blir hvit i sårkantene etterhvert. Dette er ikke en melkeblemme, men forårsakes av at huden rundt slike sår blir fylt med væske.
Det bør renses med fysiologisk saltvann 0,9% (eller lag selv som beskrevet over) og smøres eventuelt med antiseptisk salve for å unngå infeksjon. Kontakt lege hvis du får tegn på infeksjon som hevelser i bittstedet, verking, smerter, feber og sykdomsfølelse.
Mer informasjon om melkeblemmer (ekstern lenke)
Var artikkelen nyttig?
Wilson-Clay,B. & Hoover, K. The Breastfeeding Atlas. LactNews Press 5. utg. 2013. side 60-61.
http://kellymom.com/bf/concerns/mother/nipplebleb/
Oppdatert 02.10.22