Hopp til Innhold

Lecitin

Tette melkeganger kan hos noen forebygges ved å ta kosttilskuddet lecitin. Teorien er at lecitin får fettet til å blande seg med vannet i melken, og dette kan hindre melkefettet i å tette til melkegangene.

Hva er lecitin?

Enkelte kvinner kan ha en fettsammensetning i melken som gjør at de får lettere tette melkeganger enn andre, på tross av hyppig tømming og at barnet dier effektivt. For disse kvinnene kan det være verdt å prøve et kosttilskudd som heter lecitin.

Lecitin er en fettforbindelse som fungerer som emulgator, det vil si at den får fett og vann til å binde seg til hverandre. Teorien er at lecitinet har en emulgerende effekt på melken, det vil si at det hindrer melken i å skille seg. Da dannes ikke disse fettslintrene i melken som fører til tilstopping.

Lecitin er en forebyggende behandling, og hjelper IKKE når tilstoppingen har oppstått.

Lecitin hjelper heller ikke hos kvinner som får tilstoppinger på grunn av mye melk eller fordi barnet tømmer brystet dårlig.

Lecitin finnes i mye av den maten vi spiser, både naturlig og tilsatt for å emulgere for eksempel salatdressinger.

Rådet er erfaringsbasert. Det betyr at mødre som har prøvd lecitin som en forebyggende behandling mot tette melkeganger har erfart at det fungerer. Det finnes ikke forskning som beviser at det fungerer, men rådet omtales i Guide to breastfeeding av Jack Newman fra 2000.

Hvor mye skal jeg ta?

Doseringen er i følge Jack Newman fire kapsler á 1200 mg pr døgn, til sammen 4800 mg. Kommer det i pulver/granulat er doseringen en spiseskje 3-4 ganger daglig.

Hvis dette har effekt kan dosen, etter to uker uten tilstopninger, settes ned til tre kapsler om dagen. Hvis det fortsatt ikke er tilstopninger kan dosen ytterligere reduseres.

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 09.03.21


Tema

Morsmelkens innhold og egenskaperUtfordringer hos mor