Flate/innadvendte brystvorter

Tilbake

Tags: såre bryst

Flate eller innadvendte brystknopper er vanligvis ikke noe stort problem i forhold til ammingen. Ekte innadvendte brystknopper kan derimot være en liten utfordring for mor og barn.

Kilder:

Kilder

Wilson-Clay & Hoover, 2013. Breastfeeding Atlas, Fifth edition. s. 74.

Sundhedstyrelsen. Red. Alqvist R. Amming-en håndbok for helsepersonell. 4. utgave.Bergen. Fagbokforlaget;2016, s.128-129
innadvendt_brystknopp

Flate brystvorter

Dette er ikke det samme som innadvendte brystknopper. De er flate og ikke utstående eller innovervendte.

Uekte innadvendte brystvorter

De ser ut til å trekkes innover som en grop.
Når du tar tak ved roten av brystknoppen og klemmer litt, er det mulig å få brystknoppen helt eller delvis ut.  Disse skaper vanligvis ikke noe problem i forhold til amming.

 

Ekte innadvendte brystvorter

Kjennetegnes ved at det er vanskelig eller umulig å få den helt ut når du tar tak bak den og klemmer. Brystknoppen går da fortsatt innover i stedet for utover. Dette er ganske sjeldent (ca 3%). Innadvendte brystknopper kan gjøre det vanskelig for barnet å få tak. Det kan føre til mindre stimulering av brystet og gi for lite melk og dårlig tømming. Dette kan også føre til sårhet hos mor både på grunn av dårlig sugetak og at brystknoppen blir liggende i en liten «sjø av melk» og er dermed konstant fuktig.

Noen tips for deg med flate/ innadvendte brystknopper:

  • Uforstyrret hud-mot-hud kontakt etter fødselen, og la barnet nærme seg brystet via de medfødte refleksene i tilbakelent ammestilling.
  • Unngå å «stappe» brystet i munnen på barnet, siden dette kan flate ut brystknoppen ytterligere og gjøre det ennå vanskeligere for barnet å ta tak.
  • Stimuler til stort gap og tak, og støtt gjerne brystet med stort hamburgergrep slik at barnet letter beholder brystet i munnen. Se video her:
  • Melkeoppsamlingskopper kan brukes mellom ammingene. De kan hjelpe brystknoppen frem ved at det blir vakuum inne i koppen som kan trekke den mer frem.
  • En kald klut på brystknoppen i noen sekunder før amming kan hjelpe knoppen frem.
  • Amme hyppig for å unngå brystspreng i starten, og siden også melkespreng. Det kan nemlig gjøre at brystknoppen presses innover. Bruk Cottermans håndgrep før tillegging.
  • «Niplette» er et hjelpemiddel som noen kan ha nytte av. Det er en liten kopp som settes på brystknoppen og lager vakuum. Den brukes hele dagen, eller over noen timer. Alt etter hva man orker. Brystknoppen blir da stående utover og tøyes. Niplette må brukes i graviditeten da den lett vil kunne skli av når det er melk i brystene. Kjøpes på apotek.
  • Dersom andre tiltak er forsøkt uten hell de første dagene kan du forsøke brystskjold. Viktig da å sette seg inn i riktig påsetting og bruk samt tiltakene for å unngå vanlige problemer med skjold i fht. mindre effektiv stimulering av melkeproduksjon, for dårlig tømming av brystet og at barnet får i seg for lite melk. Les mer om brystskjold her.

 

Kilder

Wilson-Clay & Hoover, 2013. Breastfeeding Atlas, Fifth edition. s. 74.

Sundhedstyrelsen. Red. Alqvist R. Amming-en håndbok for helsepersonell. 4. utgave.Bergen. Fagbokforlaget;2016, s.128-129