Hopp til Innhold

Gir amming hengepupper?

Det er en myte at amming gjør at brystene henger mer enn før. Det er svangerskapet som gjør at brystene kan endre fasong, ikke ammingen.

Hva sier forskningen?

Forskning viser at det i stor grad er hormonpåvirkningen i svangerskapet som gjør at  brystene kan endre fasong, ikke ammingen. Alder, høy BMI, mange graviditeter og røyking kan også bidra til at brystene endrer fasong.

Hva skjer med brystene i svangerskapet?

Brystene og brystvevet begynner å endre seg tidlig i svangerskapet. Følelsen av ømme bryster er for mange ett av de første tegnene på at de er gravide. Melkekjertlene utvikler seg, og noe av fettevevet forsvinner til fordel for større melkekjertler, noe som gjør at brystene vokser. Vektøkningen under svangerskapet bidrar også til at brystene blir tyngre.

I gjennomsnitt øker hvert bryst med 200-400 gram. Noen kvinner går dermed opp flere BH-størrelser under svangerskapet. Det er vanlig å få strekkmerker. Mange kvinner opplever også at blodårene under huden blir ekstra synlige når de er gravide.

Hva skjer etter at barnet er født?

De fleste vil oppleve en stor forandring i brystene de første dagene etter fødsel. Dette er på grunn av brystspreng, som skyldes økt blodtilførsel og ødemer i brystene. Brystspreng betyr at melkeproduksjonen er i ferd med å komme skikkelig i gang.

De første ukene og månedene kan melkeproduksjonen hos mange være større enn hva barnet trenger. Etter hvert som melkeproduksjonen har tilpasset seg bedre til barnets behov vil mange oppfatte brystene som mindre og slappere enn før. Dette skjer for mange samtidig som de ekstra kiloene fra svangerskapet begynner å forsvinne. I stedet for å koble endringen til vekttap og en bedre tilpasset melkeproduksjon, så er det mange som kobler det til ammingen.

Men det er altså en myte at amming gjør at brystene henger mer. Det er også noen som tror at jo lenger man ammer, jo slappere blir brystene, men dette stemmer heller ikke.

Hva er normale endringer etter et svangerskap?

Det er vanlig at brystene endrer fasong og/eller blir større eller mindre etter graviditet og amming, på samme måte som resten av kroppen. Mange går opp én eller flere skostørrelser, får strekkmerker, skrukkete magehud, og hoftene blir bredere.

Kroppene våre reagerer ulikt, og noen vil «få tilbake» samme kropp som de hadde før graviditeten, mens andre får det de tenker på som en ny kropp, enten de vil eller ikke. Begge deler er like vanlig. Vi har også ulike tanker om hvor viktig dette er.

Noen aksepterer sin nye kropp uten å tenke videre over det, eller ser på merkene som et bevis på hva kroppen har bidratt til. Andre liker ikke merkene kroppen har fått, og ønsker å endre på det de kan endre på.

Hva kan jeg påvirke selv?

Røyking vil påvirke hudens elastisitet, noe som gjør at røykende kvinner vil ha større sjanse for å få slappere bryst enn ikke-røykere.

Det er delte meninger om det hjelper å bruke BH for å hindre at brystene endrer fasong. Mødre med litt størrelse på brystene vil nok finne det mest behagelig å bruke BH, uansett hvordan dette påvirker, eller ikke påvirker, fasongen.

I begynnelsen av ammeperioden vil en amme-BH kunne holde ammeinnlegg på plass og bidrar også til å støtte brystene. Mange velger derfor å bruke amme-BH selv om de ikke brukte BH før de ble gravide.

I Ammebutikken har vi et godt utvalg av amme-BH’er opp til og med J-cup. Alt overskudd fra Ammebutikken går til drift av Ammehjelpen. 

Var artikkelen nyttig for deg?

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19083576

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20354434


Oppdatert 16.09.19


Tema

Utfordringer hos mor