Hopp til Innhold

Amming gir ikke hengepupper

Det er en myte at amming gjør at brystene henger mer enn før. Det er svangerskapet som gjør at brystene kan endre fasong, ikke ammingen.

Hengepupper blir ofte omtalt som noe negativt. Men hvorfor det, egentlig? Alle pupper er like gode, uansett om de peker opp eller ned, hit eller dit.

Hva sier forskningen?

Forskning viser at det i stor grad er hormonpåvirkningen i svangerskapet (1) som gjør at  brystene kan endre fasong, ikke ammingen (2). Alder, høy BMI, mange graviditeter og røyking kan også bidra til at brystene endrer fasong.

Hva skjer med brystene i svangerskapet?

Brystene og brystvevet begynner å endre seg tidlig i svangerskapet. Følelsen av ømme bryster er for mange ett av de første tegnene på at de er gravide. Melkekjertlene utvikler seg, og noe av fettevevet forsvinner til fordel for større melkekjertler, noe som gjør at brystene vokser. Vektøkningen under svangerskapet bidrar også til at brystene blir tyngre.

I gjennomsnitt øker hvert bryst med 200-400 gram. Noen kvinner går dermed opp flere BH-størrelser under svangerskapet. Det er vanlig å få strekkmerker. Mange kvinner opplever også at blodårene under huden blir ekstra synlige når de er gravide.

Hva skjer med brystene i ammeperioden?

De fleste vil oppleve en stor forandring i brystene de første dagene etter fødsel. Dette er på grunn av brystspreng, som skyldes økt blodtilførsel og ødemer i brystene. Brystspreng betyr at melkeproduksjonen er i ferd med å komme skikkelig i gang.

De første ukene og månedene kan melkeproduksjonen hos mange være større enn hva barnet trenger. Etter hvert som melkeproduksjonen har tilpasset seg bedre til barnets behov vil mange oppfatte brystene som mindre og tommere enn før.

Dette skjer for mange samtidig som de ekstra kiloene fra svangerskapet begynner å forsvinne. I stedet for å koble endringen til vekttap og en bedre tilpasset melkeproduksjon, så er det mange som kobler det til ammingen.

Hva er normale endringer etter svangerskap og amming?

Kroppene våre endrer seg gjennom livet, fra barn til ungdom, til gravid, til mamma, til eldre. Det er helt normalt.

Det er vanlig at brystene endrer fasong og/eller blir større eller mindre etter graviditet og amming, på samme måte som resten av kroppen. Mange går opp én eller flere skostørrelser, får strekkmerker, skrukkete magehud, og hoftene blir bredere.

Kroppene våre reagerer ulikt på fasene den går gjennom. Noen vil ha omtrent samme kropp både før og etter svangerskap, mens andre får det de tenker på som en ny kropp, enten de vil eller ikke. Begge deler er like vanlig. Vi har også ulike tanker om hvor viktig dette er.

Noen aksepterer mammakroppen uten å tenke videre over det, eller ser på merkene som et bevis på hva kroppen har bidratt til. Andre liker ikke merkene kroppen har fått, og ønsker å endre på det de kan endre på.

Bør jeg bruke BH?

Det er delte meninger om bruk av BH påvirker brystenes fasong. Mødre med litt størrelse på brystene vil nok finne det mest behagelig å bruke BH, uansett hvordan dette påvirker, eller ikke påvirker, fasongen.

I begynnelsen av ammeperioden vil en amme-BH kunne holde ammeinnlegg på plass og bidrar også til å støtte brystene. Mange velger derfor å bruke amme-BH selv om de ikke brukte BH før de ble gravide.

I Ammebutikken har vi et godt utvalg av amme-BH’er opp til og med J-cup. Alt overskudd fra Ammebutikken går til drift av Ammehjelpen. 

Var artikkelen nyttig?

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19083576

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20354434


Oppdatert 15.10.20


Tema

Utfordringer hos mor