Ammehjelpens guide til gravide
Er du gravid? Lurer du på om du trenger å forberede deg til amming og tiden etter fødsel? Her finner du det du trenger å vite.

Hva er Ammehjelpen, og hvordan kan du få hjelp av oss?
Ammehjelpen er en frivillig organisasjon. Siden 1968 har vi stilt opp for våre medsøstre med gratis støtte, informasjon og veiledning.
Ammehjelpen.no er Norges største kilde til oppdatert kunnskap om amming og morsmelk. Vi skriver også om flaskemating, søvn og om hvordan normale spedbarn oppfører seg.
Vi i Ammehjelpen vet at amming kan være fantastisk, praktisk og avslappende. Vi vet også at amming kan være krevende, slitsomt og frustrerende – spesielt i begynnelsen.
Og vi vet at det ofte hjelper å snakke med noen som har opplevd det samme.
Vi hjelper deg uansett om du ammer litt, ammer mye, eller vil slutte å amme.
Du kan kontakte oss både før og etter fødsel. Vi kan også svare på spørsmål fra partner og andre.
Her finner du informasjon om hvordan du kan komme i kontakt med en ammehjelper på telefon, epost eller via sosiale medier:
Utstyrsguide: Hva trenger du egentlig i fødebagen og hjemme?
Det er ikke så lett å vite hva man egentlig trenger av klær og utstyr i tiden etter fødsel – og hva som bør med i fødebagen og ikke.
Gravide er en attraktiv gruppe forbrukere som mange ønsker å nå ut til, og det er mye smart markedsføring der ute. En del babybutikker har for eksempel egne lister over utstyr de mener du trenger.
Det er i utgangspunktet svært lite du egentlig trenger å kjøpe før fødselen: Babyen trenger for eksempel stort sett bare bleier og klær/tepper for å holde varmen – i tillegg til en voksen kropp å være inntil og mat etter behov.
Noe utstyr og hjelpemidler kan såklart være nyttig å ha, både i fødebagen og hjemme. Men hva?
Vi har laget en utstyrsguide som forhåpentligvis kan gjøre det litt enklere for deg. Den tar for seg et utvalg av noen av de ulike produktene og hjelpemidlene som finnes, og som vi vet at mange mødre bruker/kjøper. Vi sier også litt om noen fordeler og ulemper ved de ulike produktene:
❓Hva trenger jeg av utstyr etter fødsel?
Barselplan og fødebrev: Hvordan forberede seg?
Mange gravide forbereder seg til barseltid ved å bruke mye tid og penger på å gjøre huset klart til babyen kommer. Å researche utstyr og å kjøpe det man (tror man) trenger er en del av redebyggingen. Det kan være en del av forberedelsen til å bli mamma, noe som kan oppleves både meningsfylt og fint.
Men dette bør ikke være den eneste måten du forbereder seg til barseltiden på. Som fersk mamma trenger du mer enn riktig utstyr 💛
Det aller viktigste du trenger er oppdatert informasjon og kunnskap om det du skal gjennom – og hjelp, veiledning og støtte, både fra kretsen rundt deg og fra helsepersonell.
Dette kommer ikke alltid av seg selv.
Å ta vare på et spedbarn er en fulltidsjobb, spesielt de første dagene og ukene.
Svært mange blir overrasket over hvor mye tid de bruker på å dekke spedbarnets grunnleggende behov – og hvor vanskelig det kan være å få dekket sine egne grunnleggende behov.
Du trenger derfor å vite hvordan du best kan ta vare på deg selv slik at du på best mulig måte kan ta vare på babyen din.
Ved å lage en barselplan må dere tenke gjennom ulike scenarier som kan oppstå etter fødsel. Det er kanskje ikke så lett å se for seg, men det kan være lurt å prøve.
Målet med en barselplan er å gjøre dere tryggere på det som venter dere, og sørge for at dere vet hvor dere kan oppsøke oppdatert og pålitelig informasjon, og få støtte og hjelp, i tilfelle dere trenger det.
Mens fødebrevet er et hjelpemiddel for helsepersonell som skal hjelpe deg under og rett etter fødsel, så er barselplanen et hjelpemiddel for dere i perioden etter hjemkomst fra barsel.
Her får du tips til hva fødebrevet og barselplanen bør inneholde:
Ammestart: Hvordan få en best mulig start?
Kjenner du på at informasjon om amming kan virke overveldende eller vanskelig å forholde seg til?
Du kommer langt ved å vite litt om fem viktige punkter for en god ammestart:
- Hudkontakt med babyen
- Legg til rette for en ammestilling som er behagelig for både mor og barn
- Hyppig amming: Minst 8-12 ganger pr døgn
- Amming er et samarbeidsprosjekt med partner eller annen støtteperson.
- Kunnskap om normal spedbarnsatferd
De fire første punktene er basert på forskning i regi av Kompetencecenter for amning i Danmark. Mødre som ble veiledet ut fra disse punktene hadde større sjanse for å fullamme til seks måneder, og barna hadde lavere risiko for å bli re-innlagt på sykehus på grunn av utfordringer rundt amming/ernæring.
Det femte og siste punktet er basert på forskning omkring årsaker til ammeslutt i barnets første år. «Lite melk» blir av mødre (både i Norge og i resten av verden) oppgitt som én av de viktigste årsakene til introduksjon av morsmelkerstatning eller ammestopp.
At «lite melk» oppgis som årsak er imidlertid ikke det samme som at babyen faktisk får for lite melk, eller at mor ikke er i stand til å produsere nok melk. Det er vanlig at normal spedbarnsatferd som gråt, uro og hyppig amming feiltolkes som tegn på lite melk, både av foreldre og helsepersonell (kilde).
Hvis du tror at du har lite melk er det lurt å kontakte helsestasjonen, slik at de kan finne ut om babyen får nok melk, og veilede deg omkring amming ut fra dine behov.
Vi har laget en oversikt over det viktigste du som gravid eller fersk mamma trenger å vite om amming rett etter fødsel og i barseltiden:
❓ Hvordan får en god ammestart?
Barseltid: Hva er viktig å vite om tiden etter fødsel?
Lurer du på hva som er vanlig å oppleve når babyen er født?
Gruer du deg til barseltiden, fordi «alle» har sagt at det blir så strevsomt? Eller bare gleder du deg? Har du ikke tenkt på det i det hele tatt? Eller noe midt i mellom?
Barseltiden defineres ofte som de første seks ukene etter fødsel.
Hva som venter på den andre siden er kanskje ikke så lett å se for seg, fordi fødselen står som en vegg foran. Noen ganger kan vi se det for oss i glimt, gjennom et filter av forventninger som er farget av historier vi har hørt, og menneskene rundt oss.
Kanskje blir det sånn, kanskje ikke.
Det kan skje ting vi ikke hadde sett for oss, både gode og dårlige.
Kanskje vil alt gå på skinner. Kanskje ikke.
Du kan ikke vite hvordan din barseltid kommer til å bli – men det er likevel noe som er felles for veldig mange.
Vi har laget en guide som kan hjelpe deg på veien:
❓Hva trenger jeg å vite om barseltiden?
Vil du følge oss i sosiale medier?
🎈 Instagram: Støtte og hjelp til ferske (og ikke så ferske) foreldre
🔰 Ammehjelpsgruppen: Lukket gruppe på Facebook for gravide, ammende, ammehjelpere og kvinnelig helsepersonell
Var artikkelen nyttig?
Oppdatert 12.02.25