Hopp til Innhold
!Norges største kilde til info om amming
Utfordringer hos barnet

Gulp og rap – hva er normalt?

Det er vanlig og helt normalt for spedbarn å gulpe opp små (eller av og til større) mengder når de raper.

Hvorfor gulper babyer?

Det er vanlig og helt normalt for spedbarn å gulpe opp små mengder når de raper, eller etter amming. Dette er fordi lukkemuskelen mellom spiserør og magesekk er umoden.

Hvor mye gulp er normalt?

De fleste babyer gulper, og de fleste plages ikke av det.

Noen babyer gulper mye, mens andre barn ikke gulper i det hele tatt.

Hvis barnet gulper mye, men legger normalt på seg og er ellers friskt, betraktes dette som normalt.

Babyer pleier å gulpe mindre og sjeldnere når de vokser til.

Hva er ikke normalt?

Sprutbrekninger og oppkast er ikke normalt og kan være tegn på sykdom. Mye hosting og harking eller rikelig gulping kan også være tegn på sykdom, for eksempel unormal refluks. Det kan være lurt å få sjekket barnets vekt hos helsestasjonen, og få sjekket barnet hos lege dersom du er bekymret.

Gulping kan skyldes allergi eller intoleranse hos barnet. Det kan. også skyldes overproduksjon av melk.  

Gråter barnet unormalt mye? Du kan finne tips og råd i artikkelen vår om kolikk og unormal spedbarnsgråt

Må babyen rape?

Noen tror at det er farlig at babyen ikke raper før man legger dem fra seg, men det er det ikke.

Noen babyer har ikke behov for å rape, mens andre trenger å rape flere ganger i løpet av en ammestund eller et flaskemåltid.

Hva kan jeg gjøre?

Å amme i tilbakelent stilling gjør ofte at barnet spiser roligere og får opp luft i løpet av ammestunden. Det sikrer et godt sugetak som gjør at barnet sluker mindre luft, noe som kan gjøre at barnet gulper mindre. 

Hvis du ammer i andre stillinger og barnet spiser glupsk, så kan det være lurt å ta det opp etter noen minutter for å la det rape, for så å fortsette på samme bryst.

Noen slipper brystet selv når de må rape, mens andre blir urolige mens de dier. De slipper kanskje brystet, men virker fortsatt sultne, og kaver mye. Da kan det være lurt å prøve å få babyen til å rape.

Det er vanskelig for babyen å rape hvis han legges ned på rygg rett etter amming eller mating med flaske. Å holde babyen oppreist en liten halvtime etter amming kan gjøre det lettere å få opp rapen, spesielt om du holder babyen mage-mot-mage og stryker det over ryggen. Se tips i neste avsnitt.

Hvordan kan jeg hjelpe barnet til å få opp en rap?

Du kan forsøke å bære barnet høyt opp mot den ene skulderen din, slik at magen presses lett mot skulderen. La armene og overkroppen henge over skulderen. Lett trykk og stryking oppover kan hjelpe barnet å få opp en rap.

På grunn av hvordan magesekken er formet, så kan det være best å lene babyen på skrå mot babyens venstre side, slik som IBCLC Shel Banks viser og forklarer i denne filmen. Noen kaller det også wonky winding :

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 16.03.22


Tema