Hopp til Innhold
!Må man passe på at babyen får «den fete melka»?
Ammestart

Tilbakelent amming – en behagelig ammestilling for deg og babyen

I denne ammestillingen sitter du tilbakelent med babyen oppå magen din. Det er en behagelig og avslappende ammestilling for begge to. Tilbakelent amming stimulerer babyens medfødte nyfødtreflekser, noe som kan bidra til et godt sugetak.

Illustrasjon: Ingrid Rognstad

Hva er tilbakelent amming?

Når den nyfødte babyen blir lagt på magen din etter fødsel vil hun kunne lete seg frem til brystet på egen hånd. Dette er babyen i stand til takket være medfødte instinkter og reflekser som utløses i en bestemt rekkefølge.

Ved tilbakelent amming sitter du halvveis tilbakelent mens du ammer med babyen liggende oppå deg.

Denne stillingen kalles tilbakelent amming. Noen kaller det også «naturlig amming» eller «biologisk amming» på grunn av måten den stimulerer babyens nyfødtreflekser på.

Når babyen ligger stabilt mage mot mage på kroppen din gjør det at hun slapper av. Dette kan gjøre det mindre sannsynlig at babyen kaver ved brystet. Tyngdekraften gir tett kontakt mellom bryst og baby, noe som legger grunnlaget for et godt sugetak. Det kan også gjøre det enklere for babyen å få ut promp og rap underveis i ammingen.

Stillingen kan brukes av mødre med babyer i alle aldre, og er behagelig og avslappende for både mor og barn.

Hvorfor tilbakelent amming?

Tilbakelent amming kan bidra til et godt sugetak og reduserer i stor grad risikoen for ammeproblemer i form av såre og ømme brystknopper, både rett etter fødsel og fire måneder etter fødsel, i følge denne studien.

▪️Et godt sugetak gjør at brystknoppen havner langt bak i barnets munn, mot den bløte delen av ganen.

Illustrasjon: Ingrid Rognstad

▪️Dette gjør at du kan unngå sår, og dermed infeksjoner og mulige brystbetennelser.

▪️Et godt sugetak gjør at barnet melker brystet godt, stimulerer melkeproduksjonen og får i seg den melken det skal. 

Alle ferske mødre bør derfor få tilbud om å lære tilbakelent amming som én av de viktigste stillingene allerede på barsel. Å amme i denne stillingen er som regel avslappende for både deg og babyen, og du slipper å bruke ammepute.

Det er mye amming de første dagene og ukene, og det er fint å ha mulighet til å slappe av mens du ammer, i stedet for å sitte stiv og anspent med høye skuldre. Med tilbakelent amming kan du få hvilt nakke, rygg og armer på en annen måte enn i sittende ammestillinger.

Når kan det være ekstra fint å bruke denne stillingen?

Hvis du har fått en vanskelig ammestart, ikke kommet godt i gang med ammingen, eller at du og baby ikke kunne være sammen i begynnelsen, så kan dere starte på nytt med denne metoden med babyen hud mot hud. Dette er med på å vekke og stimulere babyens nyfødtreflekser ved å gjenskape det som skjer når en nyfødt baby legges på magen til mor rett etter fødsel.

Stillingen kan være verd å prøve hvis det er vanskelig å få babyen til å ta brystet ordentlig, og hvis du har smerter og/eller sår som kommer av dårlig sugetak.

Her kan du lese om hudkontakt, og hvordan det kan bidra til enklere amming og en roligere baby.

Hvordan gjør jeg det?

▪️Sett deg halvveis tilbakelent i en lenestol, sofa eller seng. Bruk puter, pledd eller dyner til å støtte hode, nakke og armer. Sørg for at du sitter behagelig. Det skal være lett å ha øyekontakt med babyen.

▪️Babyen kan ligge mage mot mage med deg, med beina ned på tvers over magen din, eller i en annen retning som føles komfortabel. Hodet kan være litt i underkant av brystet slik at babyen ved å strekke på nakken klarer å nå brystet.

▪️Beina hennes vil kunne bevege seg, som om hun krabber oppover. De fleste vil begynne å nikke opp og ned med hodet, søke etter brystet, og etterhvert gape over brystknoppen. Hun vil ofte snu på hodet for at nesen skal komme fri.

▪️Hjelp til og støtt så mye du tenker er hensiktsmessig. De første dagene kan det være fint å la babyen få lete seg mest mulig fram selv (med litt hjelp fra deg), men dette er mindre viktig etterhvert som du har ammet i denne stillingen noen ganger og du merker at sugetaket er godt. Du finner selv ut hva som passer for dere.

▪️Tyngdekraften vil holde babyen på kroppen din. Hun kan lene hodet mot armen din. Legg mer støtte under armen hvis du må anstrenge deg for å holde den oppe.

▪️Hvis du syns det er vanskelig å få lagt til babyen mens du halvligger, eller at han ikke får tak – så kan du legge til babyen mens du sitter oppreist og forsiktig legge deg bakover etter at han har fått et godt tak.

Film fra «Alt om spedbarnsmat» på helsenorge.no

Hvor kan jeg lære mer?

Du finner en lagret story på instagramkontoen vår som viser tips til hvordan du kan gjøre, og bilder av mødre som ammer i denne stillingen.

Laid-Back Breastfeeding: Is It as Good as It Sounds?

Denne oversiktsartikkelen om tilbakelent amming fra en svensk ammeveileder inneholder mange tips og triks.

Du finner enda mer informasjon i denne artikkelen fra La Leche League USA.

Var artikkelen nyttig?

http://biologicalnurturing.com/

Kilder: Genna, CW, 2013. Supporting Sucking Skills, second edition. Jones & Bartlett learning.

Video: Amning ”laid back”, några varianter (5 min)

Lie Back and Relax! A Look at Laid-Back Breastfeeding

​https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16879936/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5282438/

 

 


Oppdatert 09.08.23