Hva er normal avføring hos babyer som ammes?
Det er få tema som er så viktige for ferske foreldre som babybæsj: Kommer den for ofte eller for treigt? Og er det normalt at den ser sånn og sånn ut?
Hva er vanlig de første dagene?
Hvordan bæsjen ser ut forteller oss mye om hvordan ammingen fungerer. Hvordan bæsjen ser ut forteller oss mye om hvordan ammingen fungerer.
Her finner du en oversikt over hva du skal se etter i bleiene de første ukene.
De to første døgnene er det vanlig at bæsjen er svart, seig og uten en spesiell lukt. Dette kalles barnebek eller mekonium.
Etter to-tre døgn begynner avføringen å gå over fra svart til brungrønn, og den blir løsere i konsistensen. Ved fjerde døgn bør babyen ha løs, kornete, gul avføring som lukter friskt og syrlig.
Fra fjerde døgn har nyfødte vanligvis avføring minst 1-4 ganger i døgnet. Dette er tegn på at melkeproduksjonen er godt i gang.
Hvis babyen har mindre avføring enn dette kan det være et tegn på at babyen ikke får i seg nok melk. Grunnen kan være at babyen ikke ammes ofte nok, at babyen ikke dier effektivt, eller at brystene ikke produserer nok melk.
Legg inn noen ekstra amminger, og ta kontakt med helsestasjon eller fastlege dersom du er usikker på om alt er som det skal være.
Sjekk bleien. En brosjyre fra Sundhedsstyrelsen i Danmark (pdf til nedlastning)
Hvordan vet jeg om den nyfødte får nok mat?
Hvordan vet jeg om jeg har lite melk?
Hvor ofte skal jeg amme?
Fra nyfødt til seks uker?
De første seks ukene bør babyen bæsje hver dag. Noen babyer bæsjer i forbindelse med hver amming. Bæsjen er vanligvis sennepsgul, flytende og litt kornete.
Hvis bæsjen aldri dekker et område større enn en 20-kroning, eller kommer sjeldnere enn annenhver dag, bør det undersøkes nærmere. Sjelden avføring kan bety at babyen får for lite melk. Ta kontakt med helsestasjonen.
Hvordan vet jeg om den nyfødte får nok mat?
Hvordan vet jeg om jeg har lite melk?
Hvor ofte skal jeg amme?
Hva er ikke normalt?
Nyfødte som fremdeles har svart bæsj (barnebek) når de er fem dager gamle må undersøkes nærmere av helsepersonell. Det kan være et tegn på at babyen ikke får nok morsmelk.
Kontakt helsepersonell for vektkontroll hvis et spedbarn under seks uker ikke bæsjer hver dag. Det kan være helt normalt, men sjelden avføring i denne alderen kan også være et tegn på at babyen får for lite melk.
Det kan være normalt at spedbarn over seks uker går flere dager uten å bæsje. Men ta kontakt med helsestasjonen hvis babyen virker plaget av dette.
I løpet av det første året endrer avføringen seg både i hyppighet, konsistens, farge og mengde. Det aller meste er normalt, men det er noen unntak:
Hvis bæsjen er hvit eller grå må barnet undersøkes av lege.
Den normale morsmelkbæsjen er som regel gul, kornete og ganske flytende. Den kan av og til misoppfattes som diaré.
Men diaré hos spedbarn viser seg derimot mer som illeluktende, misfarget vann – ofte sammen med nedsatt almenntilstand, irritasjon og feber hos barnet.
Kontakt helsepersonell hvis du mistenker diaré hos det nyfødte barnet.
Rotavirusvaksinen som spedbarn får ved seks og 12 uker kan gi litt løsere mage og ubehag. Kontakt helsepersonell hvis babyen din virker smertepåvirket, kaster opp og/eller får blod i bæsjen i etterkant av rota-vaksinen.
Forstoppelse?
Et fullammet spedbarn blir sjelden forstoppet. Morsmelken er svært lettfordøyelig, og inneholder et hormon som stimulerer tarmbevegelser hos barnet.
Fullammede babyer skal i utgangspunktet ikke ha noe annet enn morsmelk og vitaminer, heller ikke maltekstrakt eller sviskesaft.
Allergi eller intoleranse kan noen ganger føre til forstoppelse hos fullammede spedbarn. Snakk med lege dersom du tenker at dette gjelder ditt barn.
Hvis avføringen er myk, så er det ikke forstoppelse, selv om babyen kan streve litt med å få den ut.
Opplever du likevel at babyen sliter med å få ut avføringen bør du ta kontakt med helsesøster eller fastlege for å få råd.
Du bør ikke stikke et termometer eller lignende inn i endetarmsåpningen for å hjelpe barnet med å få ut bæsj. Dette kan skade tarmen.
Hva hvis babyen også får morsmelkerstatning?
Det er vanlig at babyer som får morsmelkerstatning har mer magetrøbbel enn babyer som bare får morsmelk. Babyer som får morsmelkerstatning har som regel fastere avføring enn barn som ammes.
De fleste bæsjer hver dag. Noen bæsjer sjeldnere, men barnet bør ha bæsjebleier ca. annenhver dag.
Hvis bæsjen er myk, så er det ikke forstoppelse – selv om barnet strever litt med å bæsje.
Hvis babyen har forstoppelse, så kan du prøve å bytte type morsmelkerstatning. Du kan også blande maltekstrakt i morsmelkerstatningen. Du kan bruke én teskje i 250 ml melk i 2-3 av flaskene. (kilde: Helsenorge)
Be om hjelp på helsestasjonen hvis du er usikker på noe omkring dette.
Les om forskjellene mellom morsmelk og morsmelkerstatning.
Les om delamming, altså at babyen både får morsmelk og morsmelkerstatning.
Grønn bæsj?
Avføringen kan være grønn innimellom, uten at det betyr at noe er galt. Snakk med helsepersonell hvis avføringen er grønn over en lengre periode og/eller barnet har nedsatt allmenntilstand i tillegg.
Vanlige årsaker:
- Overproduksjon. Ofte eksplosiv og skummende, i tillegg til grønn.
- Overfølsomhet for noe du spiser, for eksempel kumelkprotein.
- Overgang til fast føde
- Tarmvirus
Erfaringsbaserte årsaker:
- Forkjølelse
- Tannfrembrudd
Blod i bæsjen?
Små spor av friskt blod i avføringen kan komme av små rifter ved endetarmsåpningen når barnet presser ut avføring.
Hvis avføringen har spor av sorte/mørkebrune klumper eller flekker som ligner kaffegrut kan det være fordøyet blod som har kommet fra deg dersom du har blødd fra brystene.
Ser du blodspor, friskt eller fordøyet, flere ganger etter hverandre eller i større mengder, og du ikke ser en åpenbar årsak må du ta kontakt med fastlegen. Det kan for eksempel skyldes allergi, og at barnet reagerer på kumelkprotein, eggeprotein eller andre proteiner kostholdet ditt.
Noen opplever også blodslim. Det har i noen tilfeller blitt observert i sammenheng med oppstart av D-vitamindråper. Hvis det forsvinner raskt og barnet er ellers friskt, har det neppe noen betydning.
Oppdager du blod i avføringen flere ganger etter hverandre og barnet har dårlig allmenntilstand, bør du kontakte lege.
Fra seks uker til seks måneder?
De fleste babyer bæsjer hver dag. Etter seks uker kan noen fullammede babyer bæsje hver 3. – 4. dag eller enda sjeldnere. Du trenger ikke gjøre noe hvis babyen ellers trives og ikke virker plaget. Men babyen bør undersøkes dersom hen ikke vokser som forventet eller virker utilpass.
Hvordan vet jeg om jeg har lite melk?
Hvor ofte skal jeg amme?
Fra seks måneder?
Når babyen begynner med annen mat enn morsmelk vil bæsjen blir mer formet, mørkere i fargen og lukte sterkere. Hyppigheten pleier også å forandre seg.
Noen babyer kan reagere med forstoppelse ved innføring av fast føde. Kanskje dere har trappet opp mengden for fort? Eller at babyen reagerer med forstoppelse på grøt? Det kan i såfall være lurt å trappe ned på mengden fast føde for en liten periode, og/eller gi noe annet enn grøt.
Snakk med helsestasjonen hvis du lurer på noe omkring innføring av fast føde og avføringsmønster.
Fant du det du lette etter? Legg igjen en anonym melding i feltet under ⬇️
Var artikkelen nyttig?
Publisert 21.01.25