Hopp til Innhold

Helseeffekter for den som ammer

Visste du at amming påvirker kroppen til den som ammer? Det gir blant annet lavere risiko for noen typer kreft, hjerte/karsykdommer og diabetes.

Hvordan påvirker ammingen kroppen min etter fødsel?

Kan amming forebygge kreft og andre sykdommer?

Å amme kan bidra til å redusere risikoen for at du utvikler ulike typer kreft, diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer, i forhold til hvis du ikke ammer. (kilde: Helsenorge)

Det finnes også forskning som antyder sammenheng mellom amming og redusert risiko for andre typer kreft, i tillegg til redusert risiko for benskjørhet og revmatiske sykdommer. Her finner du en oversikt over forskning på dette.

World Cancer Research Fund har laget en liste over ti anbefalinger som kan bidra til å redusere risikoen din for å få kreft. Amming er én av disse anbefalingene.

Her finner du mer forskning: The Risks of Not Breastfeeding for Mothers and Infants, av Alison Stuebe, Academy of Breastfeeding Medicine.

Brystkreft

The Lancet hadde i 2016 en stor gjennomgang av forskning omkring amming og morsmelk. Én av konklusjonene var at amming kunne reddet 20 000 kvinner som dør av brystkreft hvert år.

De kom også fram til at risikoen for å få brystkreft blir lavere for hvert år du ammer, sammenlagt hvis du har ammet flere barn.

Eggstokkreft

Å amme kan gi lavere risiko for å utvikle eggstokkreft, spesielt de mest aggressive typene.

Jo flere måneder og år du ammer, jo lavere er risikoen. For eksempel reduserer amming i tre måneder risikoen med 18 prosent, mens amming i ett år reduserer risikoen med 34 prosent.

Risikoen holder seg dessuten lavere i mange tiår etter at du er ferdig med å amme.

Også mødre som delammer har lavere risiko.


Husk at alle disse tallene gjenspeiler at man ser på større grupper av kvinner i et folkehelseperspektiv. Amming er én av faktorene som kan påvirke risikoen vi har for å få ulike sykdommer.

Les mer på instagram.

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 15.06.21


Tema

AmmestartMorsmelkens innhold og egenskaperUtfordringer hos mor