Hopp til Innhold
!Norges største kilde til informasjon om amming og morsmelk
Pumping og oppbevaring av melk

Øke melkeproduksjonen ved fullpumping

Det kan være vanskeligere å vedlikeholde melkeproduksjonen hvis du bare pumper i stedet for å amme. Men dette er individuelt, og noen fullpumper over lang tid uten problemer.

Hvor kan jeg få mer informasjon om fullpumping?

Send en henvendelse til oss i Ammehjelpen – vi kan svare på spørsmålene dine. Det finnes også en rekke grupper på Facebook for mødre som fullpumper.

Her kan du lese artikkelen vår om pumping av morsmelk. 

Her er en informativ oversikt med spørsmål og svar skrevet av en britisk ammehjelper.

Hva kan jeg gjøre for å øke produksjonen?

Hvordan legger jeg opp en strategi for å øke produksjonen?

• Når du legger opp løpet for å øke produksjonen ved pumping, så husk at det skal være gjennomførbart. Tenk over din egen hverdag når du planlegger.

• Gi deg selv en tidsbegrenset periode for å prøve ut strategien. Husk at det kan ta alt fra to til tre dager til over en uke før du ser en effekt. Prøv derfor  ut strategien i en uke eller to før du bestemmer deg for hva du skal gjøre videre.

• Søk hjelp hos en ammekyndig helsesykepleier, på ammepoliklinikken, på sykehuset hvis barnet er innlagt, eller en ammehjelper. Det kan være fint å ha noen å planlegge sammen med, og lufte tankene med.

Hva kan påvirke pumpingen negativt?

Barnets tilstand har mye å si for melkemengden, og i tillegg betyr tidlig og hyppig stimulering av brystene  mye. Dersom barnet er sykt eller for tidlig født, er det lett å bli stresset av den grunn, noe som dessverre ikke kommer melkemengden tilgode.

Stress kan påvirke ammehormonene negativt. Det gjelder både det melkeproduserende hormonet (prolaktin) og det som gjør at utdrivningsrefleksen fungerer optimalt (oxytocin). Det er ofte etter 4-6 ukers pumping at nedgangen i melkemengden blir merkbar.

Når du skal holde melkeproduksjonen i gang ved å pumpe, er det viktig å ta utgangspunkt i din hverdag, og dine muligheter for pumping. Det er stor forskjell på hvor mye tid en flergangsfødende og en førstegangsfødende har mulighet til å bruke på å pumpe seg. På den andre siden så har den flergangsfødende en fordel ved at brystene har produsert melk tidligere.

Hva gjør jeg dersom produksjonen ikke øker?

Noen får økt melkemengden ved hjelp av akupunkturbehandling. Det finnes også medikamenter som fremmer melkeproduksjonen. Snakk med lege om dette. Legen kan finne informasjon på nettsiden til Nasjonal kompetansetjeneste for amming

Delamming er et flott alternativ til fullamming som har fordeler både for deg og barnet. Det kalles delamming selv om du kun pumper og ikke ammer.

Hva hvis jeg ikke orker å pumpe mer?

Mange ganger kommer man til et punkt der nok er nok. Pumpemødre er ofte mødre i en spesiell livssituasjon, som har gjort en utrolig innsats for barnet sitt med pumpen festet til brystet. 

Du kjenner selv når du har nådd det punktet at du ikke orker å pumpe mer. Da skal du være stolt av deg selv, og alt du fikk til i den tiden du holdt på! Du har gjort alt det du kan, og ofte litt til, og det er mer enn godt nok.

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 06.01.22