Øke melkeproduksjonen ved fullpumping - Ammehjelpen

Øke melkeproduksjonen ved fullpumping

Det kan være vanskeligere å vedlikeholde melkeproduksjonen hvis du bare pumper i stedet for å amme. Men dette er individuelt, og noen fullpumper over lang tid uten problemer.

Hvor kan jeg få mer informasjon om fullpumping?

Send en henvendelse til oss i Ammehjelpen – vi kan svare på spørsmålene dine. Det finnes også en rekke grupper på Facebook for mødre som fullpumper.

Her er en informativ oversikt med spørsmål og svar skrevet av en britisk ammehjelper.

Hva kan påvirke pumpingen?

Barnets tilstand har mye å si for melkemengden, og i tillegg betyr tidlig og hyppig stimulering av brystene  mye. Dersom barnet er sykt, er det lett å bli stresset av den grunn, noe som dessverre ikke kommer melkemengden tilgode.

Stress kan påvirke amme hormonene negativt, det gjelder både det melkeproduserende hormonet (prolaktin) og det som gjør at utdrivningsrefleksen fungerer optimalt (oksytocin). Det er spesielt etter 4-6 ukers pumping nedgangen i melkemengden blir merkbar.

Når du skal holde melkeproduksjonen i gang ved å pumpe, er det viktig å ta utgangspunkt i din hverdag, og dine muligheter for pumping. Det er stor forskjell på hvor mye tid en flergangsfødende og en førstegangsfødende har mulighet til å bruke på å pumpe seg. På den andre siden så har den flergangsfødende en fordel ved at brystene har produsert melk en gang tidligere.

Hvordan legger jeg opp en strategi for å øke produksjonen?

• Når du legger opp løpet for å øke produksjonen ved pumping, så husk at det skal være gjennomførbart. Tenk over din egen hverdag når du planlegger.

• Gi deg selv en tidsbegrenset periode for å prøve ut din strategi. Du kan for eksempel prøve det ut én uke eller to.

Søk hjelp hos noen som er ammekyndige, for eksempel helsesøster, på ammepoliklinikken, på sykehuset hvis barnet er innlagt, eller en Ammehjelper. Det kan være fint å ha noen å planlegge sammen med, og lufte tankene med.

Vær fornøyd med det du har fått til så langt!

Hva kan jeg gjøre for å øke produksjonen?

Hvor ofte skal jeg pumpe meg, og hva med nattpumping?

Man hører vanligvis at man må pumpe oftere. Men oftere enn hva da? Hvis du allerede pumper åtte ganger i døgnet vil kanskje to ganger til gjøre deg mer sliten, og ikke mer melk. Nattpumping er også et råd som ikke passe til alle, da det kommer an på hvor sliten eller trøtt du er i utgangspunktet.

Kanskje du orker å pumpe om natten to til tre ganger i uka? Eller kanskje du ikke orker å pumpe om natten i det hele tatt. Gode argumenter for nattpumping er økt prolaktinrespons om natten og at antallet pumpinger får flere timer å fordele seg på.

Hva gjør jeg dersom produksjonen ikke øker?

Hvis ingen av disse rådene fører fram, får noen økt melkemengden ved hjelp av akupunkturbehandling. Medikamenter som fremmer melkeproduksjonen kan også være noe å prøve, hvorvidt det er aktuelt vurderes i hvert enkelt tilfelle. Delamming («delpumping») er et flott alternativ til fullamming («fullpumping»)!

Hva hvis jeg ikke orker å pumpe mer?

Mange ganger er det også på sin plass å si at nok er nok. Pumpemødre er ofte mødre i en spesiell livssituasjon, som har gjort en utrolig innsats ved pumpen.

Du kjenner selv når du har nådd det punktet at du ikke orker å pumpe mer. Da skal du være stolt av deg selv, og alt du fikk til i den tiden du holdt på! Du har gjort alt det du kan, og ofte litt til, og det er mer enn godt nok.

Var denne siden nyttig?

Tema

Pumping og oppbevaring av melk


Oppdatert 03.07.19