Hopp til Innhold
Utfordringer hos mor

Piercing av brystvorten

Mange mødre med piercing ammer uten problemer. Noen rapporterer om problemer med tette melkeganger, lite melk, infeksjoner eller at barnet har problemer med å holde et godt sugetak. Det er ikke anbefalt å amme med piercingsmykket i brystet. Det må tas av før amming.

piercing-brystvorte-amming

Hva bør jeg tenke på dersom jeg vil ta piercing i brystvorten?

Det anbefales at du sjekker at piercing-smykket er nikkelfritt og beregnet for brystvorter – og ikke en annen kroppsdel.

Horisontale hull er mer vanlige enn vertikale og er som regel mest forenlig med amming. Det er likevel umulig å forutsi på forhånd om du vil få problemer med ammingen eller ikke, uansett hvilken type hull du har.

Det anbefales at piercingen tas ut minst ett år før du planlegger å bli gravid, eller at du venter til du er ferdig med å amme.

Kan jeg ta piercing i brystknoppen mens jeg er gravid?

Det anbefales ikke å ta en piercing i brystknoppen mens du er gravid eller dersom du planlegger å bli gravid i de nærmeste årene. Det tar minst seks måneder, og for noen opptil et år, før hullene kan tåle å være uten piercingen uten å gro igjen. De fleste som utfører piercing vil uansett ikke pierce gravide på grunn av infeksjonsfare.

Kan jeg amme med piercing?

Det anbefales å ta ut piercingen før du skal amme fordi vakuumet og barnets tungebevegelser kan gjøre at piercingen faller av. Dette kan være farlig for barnet, som enten kan svelge den eller få den i luftveiene.

En baby lager sterkt vakuum mens den dier. Vakuumet må til for at barnet skal greie å holde taket på brystet, og ikke skli av.

Ettersom nyfødte barn gjerne ammes minst 10-12 ganger i døgnet, kan det være lurt å fjerne piercingen helt inntil melkeproduksjonen har stabilisert seg og barnet spiser litt sjeldnere.

Ha alltid rene hender når du skal ta ut/sette inn piercingen.

Hvordan kan piercing i brystknoppen påvirke ammingen?

Piercing gir ikke nødvendigvis ammeproblemer. Erfaring viser likevel at det er noen gjengangere blant problemene som kvinner med piercing i brystvorten opplever. Flere av kvinnene som rapporterer problemer har hatt infeksjon i etterkant av piercingen:

Vil hullene gro igjen?

Mange lurer på om hullene vil gro igjen dersom piercingen tas ut hver gang barnet skal ammes. Dette kommer an på hvor lenge siden det er du fikk tatt hullene. Det er individuelt hvor lang tid hullene trenger for å gro, minimum et halvt år. Noen anbefaler at piercingen ikke tas ut før etter ti måneder.

For noen kan det kanskje være en løsning å sette inn piercingen en gang i døgnet for å motvirke at hullene skal gro igjen. Andre synes det er greit å ta piercingen helt vekk og la hullene gro igjen.

Var artikkelen nyttig?

Tine Greve, jordmor, Ammehjelper og internansjonalt godkjent ammespesialist ved Nasjonalt kompentansenter for amming

 


Oppdatert 19.09.19