Hopp til Innhold
Utfordringer hos mor

Vektnedgang i ammeperioden

De fleste vil gå ned i vekt i løpet av fullammingsperioden, men det er individuelt hvor mange kilo og hvor lang tid vektnedgangen tar. Det anbefales ikke å slanke seg aktivt, men i stedet spise sunt, variert og være i bevegelse.

Hvor mye er det vanlig å legge på seg i løpet av et svangerskap?

I løpet av svangerskapet legger de fleste på seg mellom 11-16 kilo, men det er er store variasjoner. Kiloene består blant annet av barnet, morkake, ekstra blod, fostervann, væske i kroppen og fett. 

Er det viktig å ha litt ekstra fett å gå på når man ammer?

De ekstra fettreservene er viktige for deg i ammeperioden. Det krever en god del energi å produsere nok morsmelk til barnet gjennom hele ammeperioden. Fullamming gir et ekstra energibehov på 500 kcal pr døgn.

Det er likevel viktig å understreke at det er fullt mulig å produsere nok melk selv om du er naturlig slank og ikke har noen fettreserver å gå på.

Det er stort sett bare i tilfeller der mor er alvorlig underernært og har en bmi under 18 at melkeproduksjonen kan reduseres.

Kan jeg slanke meg mens jeg ammer?

Mødre som ammer går som regel raskere ned i vekt enn mødre som ikke ammer. Men hvor mye du går ned i vekt, og hvor raskt vektnedgangen skjer er ulikt fra kvinne til kvinne.

Spis sunt og variert, og følg helsemyndighetenes kostholdsråd med fire hovedmåltider om dagen, pluss 1-2 mellommåltider. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen fra Helsenorge.

Hvis du fullammer vil du sannsynligvis gå gradvis ned i vekt dersom du har et normalt kosthold. Gjennomsnittlig vekttap kan ligge på ½ – 1 kilo i måneden.

Et inntak på mindre enn 1500 kcal per dag over lengre tid vil for de aller fleste gi nedsatt melkeproduksjon, og det vil være vanskelig å få i seg tilstrekkelig med vitaminer og mineraler.

Hvis du mangler vitaminer og mineraler, så vil disse heller ikke finnes i melken. Et såpass lite inntak av kalorier kan i tillegg føre til økt frigjøring av miljøgifter fra fettvevet til morsmelken.

Er du i tvil om hva som er riktig for deg, ta kontakt med lege eller klinisk ernæringsfysiolog.

Vil melken få lite fett om jeg slanker meg?

Fettinnholdet i morsmelk er tilnærmet konstant, helt uavhengig av hva du spiser.

Noe av fettet som er i morsmelken kommer direkte fra dine egne fettlagre. Noe kommer også fra kosten, så et sunt kosthold med flerumettede oljer og omega-3 anbefales.

Vil slanking gi miljøgifter i morsmelken?

Miljøgifter lagres i fettvev, og disse vil i større eller mindre grad overføres til barnet gjennom amming. Rask vektnedgang gir større mengde miljøgifter i morsmelk, og det er derfor det ikke er anbefalt å slanke seg aktivt eller for raskt mens du ammer.

Til tross for at miljøgifter overføres til morsmelk veier fordelene ved morsmelk opp for den mulige risikoen som miljøgifter representerer.

Barn som får morsmelk er friskere enn barn som ikke får det, til tross for at morsmelk kan inneholde miljøgifter. 

Dette kan du lese mer om i artikkelen vå om miljøgifter i morsmelk. 

Kan jeg gå på lavkarbo-diett mens jeg ammer?

Et kosthold med lavt innhold av karbohydrater kan påvirke stoffskiftet ved at kroppen bryter ned fett for å skaffe energi og produserer ketoner. Det er sannsynlig at det da vil finnes ketoner også i morsmelken, på samme måte som i blod og urin.

Laktosen – melkesukkeret – er et viktig karbohydrat i morsmelken. Laktose er blant annet viktig for melkeproduksjonen, og det er en viss risiko for at en lavkarbo-diett kan føre til nedsatt melkeproduksjon.

Kyr som har høye konsentrasjoner av ketoner i blodet produserer mindre melk, men det er ikke gjort lignende studier på mennesker. Ketoner kan muligens også endre smak og lukt på melken.

Det finnes foreløpig lite forskning om hvordan lavkarbokosthold påvirker ammingen, eller og virkningen av ketoner i morsmelken.

Rådet er derfor at du bør unngå et kosthold med svært lavt innhold av karbohydrater i ammeperioden fordi vi ikke vet om denne typen kosthold er trygt for barnet.

Kan jeg trene når jeg ammer?

Det er kjempefint at du trener litt mens du ammer. Så lenge du får nok hvile og får i deg tilstrekkelig med næring, vil ikke treningen gå utover melkeproduksjonen. 

Hvis du trener hardt, slik at du produserer melkesyre under treningen, kan det en sjelden gang hende barnet avviser brystet rett etter treningen.

Les mer om trening og amming i denne artikkelen.

Var artikkelen nyttig?

Ruth Lawrence. A guide for the medical profession (2011)

Sundhetsstyrelsen, 2016. Amming- en håndbok for helsepersonell. 4 utg. Revidert av Alquist, R. Fagbokforlaget 2016.​


Oppdatert 10.11.23