Brystspreng
Brystspreng starter ofte 2-4 dager etter fødselen, når melkeproduksjonen går over i en ny fase. Det er ikke er det samme som melkespreng. Brystspreng skyldes økt blodtilstrømming og væske i brystvevet. Hyppig amming lindrer denne tilstanden, som går over etter ca en ukes tid.
Hva er brystspreng?
Brystspreng er ikke er det samme som melkespreng. Brystspreng starter ofte 2-4 dager etter fødselen, samtidig som melkeproduksjonen går over i en ny fase. Råmelken skal endre seg til moden morsmelk.
I denne fasen øker blodtilstrømningen i brystene for å forberede dem på at de skal produsere mer melk. Med økt blodtilstrømning kommer det også mer væske ut i vevet. Brystspreng skyldes altså ødemer som kan gjøre brystene hovne og vonde.
Brystspreng kan gjøre at det blir vanskelig for barnet å få et godt tak på brystet. Dette kan gjøre at brystknoppen ikke kommer langt nok bak mot den myke delen av ganen i munnen til barnet, sugetaket blir dårlig, og du kan få smerter og såre brystknopper.
Mange opplever problemfri amming på sykehuset, men får problemer når de kommer hjem. Det er fordi hjemkomsten ofte skjer samtidig med at brystsprengen setter inn.
Brystspreng varer ca en uke, pluss/minus. Så snart melkekjertlene dine produserer moden morsmelk så vil hevelsene gradvis gå ned igjen.
Noen får følelsen av at «melken ble borte» fordi brystene virker litt slappere, men det er altså tvert i mot. Melkeproduksjonen din er godt i gang.
Hva kan lindre brystspreng?
Cottermans grep
Cottermans grep er en effektiv metode som gjør at ødemet (væskeoppsamlingen) presses vekk fra brystknoppen. Det kan gjøre det enklere for barnet å få tak. Det reduserer også trykket på melkegangene, noe som får melka til å flyte lettere.
For at metoden skal ha effekt er det viktig å holde grepet lenge nok. Du kan lese mer om hvordan du gjør dette i artikkelen vår om Cottermans grep.
Cottermans grep kan bidra til å sette i gang utdrivingsrefleksen. Hvis du trenger å mykne opp areola enda mer kan du prøve å håndmelke ut litt med fingertuppene.
Hvis du har kraftig brystspreng, så kan dette være nyttig for å skape plass for barnets hake, slik at barnet kan få et godt dypt tak ved brystet.
Amming
Barnet ditt er den beste til å lindre brystsprengen. La barnet die så ofte det vil. Hvis barnet ikke dier kan du håndmelke hver 1-2 time og gi barnet melka på kopp. Les mer om dette i artiklene vår om sugesvake og trøtte barn.
Kalde omslag (og varme)
Kalde omslag kan hjelpe mot hevelsene. Legg for eksempel en kald klut på mellom amminger. Et kjerringråd er kålblader, noe du kan lese om i denne artikkelen fra Kelly Bonyata IBCLC.
Noen syns varme kan lindre. Varme kan gjøre at det blir mer spreng – fordi blodtilførselen øker der hvor det er varmt. Men varme omslag rett før amming kan gjøre det enklere å få ut melk.
Lett stryking
Forsiktig tapping på brystet kombinert med håndmelking kan bidra til å redusere brystsprengen. Her finner du en film som viser dette, laget av IBCLC Maya Bolman.
Massasje anbefales ikke. Men det kan hjelpe å bruke en form for lymfedrenasje, der du stryker forsiktig fra brystknoppen, ut mot sidene av brystet og opp mot armhulen, for å lede væsken vekk. Det er viktig å stryke forsiktig, som om du skulle stryke over ansiktet på barnet ditt.
Kan jeg pumpe vekk brystsprengen?
Det kan føles som at brystene så fulle av melk at det må tiltak til for å tømme mest mulig og så ofte som mulig. Det kan være fristende å ta frem pumpa for å få ut melken.
Pumpa kan gjøre vondt verre fordi den lager vakuum og suger væske ut i vevet rundt brystknoppen. Dette kan gi hevelser og smerter og gjøre det enda vanskeligere for barnet å få tak.
Hva gjør jeg hvis sprengen ikke gir seg?
Dersom sprengen ikke gir seg i løpet av noen uker, og at du opplever å ha mye melk, kan du ha fått overproduksjon. Ta kontakt med en ammehjelper, så kan vi hjelpe deg videre.
Var artikkelen nyttig?
Oppdatert 11.03.24