Hvit prikk på brystknoppen (melkeblemme) - Ammehjelpen

Hvit prikk på brystknoppen (melkeblemme)

Det er mulig å få en tett melkegang helt ytterst på brystknoppen. Da vil du kunne se en hvit prikk på brystknoppen som ikke forsvinner. Noen føler at brystknoppen er øm, og at det gjør vondt å amme. Det finnes ulike måter å løse opp i denne proppen på.

Hva er en melkeblemme?

Vi har ca ni melkeutførselsganger på brystknoppen. Hvis én av dem blir tettet til, vil melken som skulle ha kommet ut av den tette utgangen hope seg opp inne i brystet i stedet. Da kan det bli både vondt og vanskeligere å få tømt brystet når barnet dier.

Årsaken til tilstoppingen kan være fettavleiringer i melken som danner en slags propp helt ytterst. Den hvite proppen du ser kaller vi for en «melkeblemme».

Denne hvite prikken oppstår ofte helt uventet. Noen ser ut til å være mer plaget av dette enn andre. Melkeblemmer kan gi høyere risiko for gjentagende brystbetennelser.

Har du flere slike melkeblemmer og i tillegg har symptomer på soppinfeksjon kan det være grunn til å mistenke at de har oppstått som følge av soppinfeksjonen. Snakk med lege om eventuell behandling mot sopp.

Hvordan behandles en melkeblemme?

For å få has på en melkeblemme må du få løsnet på huden som ligger over utførselsgangen. Dette gjøres mest skånsomt ved å bruke varme og fuktighet i kombinasjon før amming:

Dette vil veldig ofte løsne melkeblemmen. Når prikken løsner kan melkespruten stå lang vei!

Hva kan jeg gjøre for å hindre den i å komme tilbake?

For å hindre at huden gror sammen over melkeblemmen, kan det være lurt å gjøre én av følgende én gang pr. dag i tillegg:

Mødre som ofte er plaget med tette melkeganger og slike hvite prikker kan ha nytte av et kosttilskudd som heter Lecitin. Dette vil ikke ha effekt på melkeblemmer som allerede har oppstått, men det kan hindre at det skjer igjen. Dette erfaringsbaserte rådet kan du lese mer om her.

Hva gjør jeg hvis jeg ikke klarer å få løsnet den opp selv?

Ta kontakt med lege dersom melkeblemmen ikke blir borte, til tross for tiltak. Dette gjelder også dersom du får feber, hevelse og rødme som kan være tegn på infeksjon.

Hvis melkeblemmen ikke løsner ved å følge rådene over kan du i samarbeid med helsepersonell gjøre følgende:

Nasjonal kompetansetjeneste for amming har laget dette skrivet til helsepersonell om behandling av melkeblemmer.

Finnes det andre årsaker til hvite prikker på brystknoppen?

Hvite prikker kan også oppstå som følge av skade på brystknoppen. Feil sugetak hos babyen eller annen ytre skade kan gi små vannblemmer på brystknoppen. En blemme over én eller flere av utførselsgangene hindrer melken i å komme ut. Melken som ligger igjen på innsiden blir tykkere og trådaktig. Etter hvert vil det tørke inn, og tuppen på denne fortetningen vil sees som en hvit prikk på brystknoppen. Dette er svært smertefullt, og det anbefales behandling hos lege.

Dersom det oppstår en vannblemme på brystknoppen kan denne stenge for melkeganger slik at det utvikler seg melkeblemme hvor melken blir liggende igjen. Det er da viktig å holde området rent, tørt og så smøre med en fet og mykgjørende salv, til blemmen forsvinner. Eventuelt kan blemmen tas hull på med en steril nål, fortrinnsvis hos helsepersonell slik som er beskrevet i teksten under melkeblemme.

I noen tilfeller er prikken bare rester av død hud som kan pirkes vekk med en negl etter mykgjøring med litt matolje eller salve egnet for brystknopper. Den sitter da ikke dypt, er ikke smertefull eller skaper problemer.

Dersom du har blitt bitt under amming kan du få som et hakk i brystknoppen, som blir hvit i sårkantene etterhvert. Dette er ikke en melkeblemme, men forårsakes av at huden rundt slike sår blir fylt med væske. Det bør renses med fysiologisk saltvann 0,9% (eller lag selv som beskrevet over) og smøres eventuelt med antiseptisk salve for å unngå infeksjon. Kontakt lege hvis du får tegn på infeksjon som hevelser i bittstedet, verking, smerter, feber og sykdomsfølelse.

Var denne siden nyttig?

Tema

Smerter ved ammingUtfordringer hos mor


Wilson-Clay,B. & Hoover, K. The Breastfeeding Atlas. LactNews  Press 5. utg. 2013. side 60-61.

Nasjonal kompetansetjeneste for amming. Hva leger bør vite om amming.

http://kellymom.com/bf/concerns/mother/nipplebleb/


Oppdatert 24.09.19