Hopp til Innhold
!Første sommer med baby?
Utfordringer hos mor

Nesespray med syntetisk oksytocin

Dersom du har problemer med utdrivningsrefleksen kan du få resept på en nesespray med syntetisk oksytocin.

Hva er utdrivingsrefleksen?

Utdrivningsrefleksen gjør at melka spruter eller drypper fra brystet. Dette hjelper barnet med å få ut melk fra brystet under amming. Utdrivningen kan hemmes midlertidig av stress og smerter, og den fremmes av ro og nærkontakt med barnet.

I denne artikkelen kan du lese mer om utdrivingsrefleksen og hva som kan påvirke den.

Trenger jeg denne nesesprayen?

For at utdrivningsrefleksen skal fungere, må kroppen produsere hormonet oksytocin. Det er svært sjelden at kroppen produserer for lite av dette hormonet, men utdrivningsrefleksen kan av ulike årsaker hemmes. I noen av disse tilfellene kan du ha behov for syntetisk oksytocin.

Hvis du har blitt operert i brystene kan du ha fått en skade på nervene som gir signaler om å sende melka ut av brystet. Du kan da få god hjelp av syntetisk oksytocin.

Smerter og stress kan hindre utdrivingen i å fungere slik den skal. I enkelte tilfeller av tette melkeganger eller brystbetennelse, kan derfor syntetisk oksytocin være en del av behandlingen.

Øker den melkeproduksjonen?

Nei. Men dersom utdrivingen over lengre tid ikke fungerer, så kommer ikke melka seg ut av brystet på en effektiv måte. Dette kan på sikt gi lavere melkeproduksjon fordi melkeproduksjonen er avhengig av mengden melk som tas ut av brystet.

Hvordan får jeg tak i den?

Ammehjelpere kan ikke gi råd om medikamenter. Snakk med legen dersom du har spørsmål om nesespray med syntetisk oksytocin (Syntocinon). Legen kan skrive ut en resept til deg, hvis du trenger det.

Legen kan kontakte Regionalt legemiddelinformasjonssenter (RELIS) eller ta kontakt med Nasjonal kompetansetjeneste for amming dersom han/hun er usikker på noe omkring bruken av syntetisk oxytocin.

Her kan du lese mer om medisiner og amming.

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 06.01.22