Hopp til Innhold
!Er du helsepersonell eller student?
Utfordringer hos mor

Amming med store bryst

Kvinner med store, tunge bryst kan noen ganger oppleve utfordringer med ammingen. Det er viktig å finne en god ammestilling og sørge for et optimalt sugetak. 

Hvordan finner jeg en god ammestilling?

Liggende ammestilling kan ofte være lettere å få til enn sittende stillinger. Dersom du velger å ligge og amme, så kan du forsøke å legge en pute under overkroppen din. Da kommer du litt lengre opp fra madrassen, noe som gir bedre plass for brystene.

Tilbakelent amming kan også fungere godt, med mindre du lener deg så langt bak at brystene faller ut til sidene. Tilbakelent amming gjør at barnet slipper å bære vekta av brystet.

Tvillingstilling gir god oversikt over hvordan barnet har fått tak på brystet. Her må du sannsynligvis også hjelpe til med å holde brystet  (gjerne med C-grepet) slik at brystet ikke blir liggende over barnet. Prøv å variere mellom ulike ammestillinger for å tømme brystene godt og for å unngå tette melkeganger.

Et generelt råd er derfor å prøve ulike ammestillinger, fordi alle kvinner og bryst er forskjellige. Du må finne en stilling som fungerer for deg. 

Hvordan kan jeg støtte brystene under amming?

Noen mødre har problemer med å løfte barnet opp til brystet dersom brystene når langt ned mot fanget. Det kan være lurt å støtte opp brystet med en passende pute, en sammenrullet tøybleie eller lignende.

Legg støtten under brystene, slik at brystknoppen vender litt mer oppover. Dette er også viktig for at ikke barnets nese skal bli dekket til, slik at barnet kan puste fritt og sugetaket blir bra

Det kan i tillegg være fint å bruke hånda til å støtte opp brystet, men ikke press fingertuppene inn i brystet. Dette kan på sikt kan gi tilstoppede melkeganger. Det kan være lurt å bruke noe som kalles c-grepet for å unngå å dekke barnets nese, samtidig som du skåner brystet mot fingertuppene dine og fordi det kan bli tungt for barnet å holde vekten av brystet etter en tid.

Har kvinner med store bryst mer melk?

Kvinner med store bryst har ikke nødvendigvis mer melk enn andre kvinner. Kvinners melkeproduksjon henger ikke sammen med brystenes størrelse.

Er det vanlig med varmeutslett?

Varmeutslett kan være et problem for kvinner med store bryst, særlig under brystene. God hygiene er viktig, og det er viktig å tørke seg godt. BHer i bomull gjør det normalt mindre klamt for huden enn andre typer BHer.

Hvor finner jeg mer informasjon?

Breastfeeding with large breasts: Breastfeeding Support: I denne artikkelen finner du en oversikt over mulige fordeler og ulemper ved ulike ammestillinger.

Hvilken amme-bh bør jeg bruke?

Det er lurt å investere i en god amme-BH som er spesielt laget for deg med store bryst.  BH’en skal verken kjennes for stram eller for løs.

Var artikkelen nyttig?

Bonnie Tilson: “Helping Large-Breasted Mothers”

Anne Smith, IBCLC:
“Nursing Tips for the Large-Breasted Mother”


Oppdatert 02.10.22