Hopp til Innhold
Utfordringer hos mor

Amming med store bryst

Kvinner med store, tunge bryst kan noen ganger oppleve utfordringer med ammingen. Det er viktig å finne en god ammestilling og sørge for et optimalt sugetak. 

Hvordan finner jeg en god ammestilling?

Liggende ammestilling kan ofte være lettere å få til enn sittende stillinger. Dersom du velger å ligge og amme, så kan du forsøke å legge en pute under overkroppen din. Da kommer du litt lengre opp fra madrassen, noe som gir bedre plass for brystene.

Tilbakelent amming kan også fungere godt, med mindre du lener deg så langt bak at brystene faller ut til sidene. Tilbakelent amming gjør at barnet slipper å bære vekta av brystet.

Tvillingstilling gir god oversikt over hvordan barnet har fått tak på brystet. Her må du sannsynligvis også hjelpe til med å holde brystet  (gjerne med C-grepet) slik at brystet ikke blir liggende over barnet. Prøv å variere mellom ulike ammestillinger for å tømme brystene godt og for å unngå tette melkeganger.

Et generelt råd er derfor å prøve ulike ammestillinger, fordi alle kvinner og bryst er forskjellige. Du må finne en stilling som fungerer for deg. 

Denne filmen har gode tips:

Hvordan kan jeg støtte brystene under amming?

Noen mødre har problemer med å løfte barnet opp til brystet dersom brystene når langt ned mot fanget. Det kan være lurt å støtte opp brystet med en passende pute, en sammenrullet tøybleie eller lignende.

Legg støtten under brystene, slik at brystknoppen vender litt mer oppover. Dette er også viktig for at ikke barnets nese skal bli dekket til, slik at barnet kan puste fritt og sugetaket blir bra

Det kan i tillegg være fint å bruke hånda til å støtte opp brystet, men ikke press fingertuppene inn i brystet. Dette kan på sikt kan gi tilstoppede melkeganger. Det kan være lurt å bruke noe som kalles c-grepet for å unngå å dekke barnets nese, samtidig som du skåner brystet mot fingertuppene dine og fordi det kan bli tungt for barnet å holde vekten av brystet etter en tid.

Har mødre med store bryst mer melk?

Kvinner med store bryst har ikke nødvendigvis mer melk enn andre kvinner. Kvinners melkeproduksjon henger ikke sammen med brystenes størrelse.

Hvor finner jeg mer informasjon?

I denne artikkelen finner du en oversikt over fordeler og ulemper ved ulike ammestillinger:

Breastfeeding with large breasts

I denne filmen kan du se ulike ammestillinger som kan passe for deg med store bryst:

Var artikkelen nyttig?

Bonnie Tilson: “Helping Large-Breasted Mothers”

Anne Smith, IBCLC:
“Nursing Tips for the Large-Breasted Mother”


Oppdatert 26.06.23