Amming av barn med leppe- og ganespalte
Amming av barn som er født med leppe- og ganespalte kan være utfordrende men det finnes gode løsninger for de aller fleste.
Informasjonen i denne artikkelen er i stor grad basert på denne brosjyren laget av Nasjonal kompetansetjeneste for amming i samarbeid med Avdeling for plastikk- og rekonstruktiv kirurgi ved Oslo Universitetssykehus.
Hva er leppe-ganespalte?
Leppe-ganespalte er en medfødt spalte som i ulik grad kan gå gjennom leppe, kjeve og/eller gane. En spalte oppstår på grunn av en manglende sammensmelting tidlig i fosterlivet.
I Norge blir om lag 120 barn født med en eller annen form for spalte i året. En spalte kan blant annet få betydning for tann- og bittforhold, tale, hørsel og mating.
Hvilke fordeler har amming for barn med leppe-ganespalte?
- Amming er gunstig for utvikling av munn og ansiktsmuskler.
- Morsmelk beskytter mot infeksjoner, noe som kan være ekstra gunstig for barn med leppe- og ganespalte. Ganespalte gjør barnet mer utsatt for ørebetennelser.
Hva avgjør om jeg kan amme barnet mitt?
- Hvor omfattende spalten er
- Om barnet har leppespalte, ganespalte eller en kombinasjon
- Barnets sugeteknikk
- Motivasjonen din for å amme
- At du får den veiledningen du har behov for
Hvordan kan spalten påvirke ammingen?
Leppespalte / leppe-kjevespalte
Barn født med leppe eller leppe-kjevespalte ammes på samme måte som andre barn fordi de ikke har noe problem med å lage vakuum.
Spalten har vanligvis liten betydning for amming eller flaskemating, og barnet kan spise på vanlig måte – med noen tilpasninger, for eksempel at du må holde over spalten med fingeren.
Selv om mange opplever noen utfordringer med amming rett etter fødsel, er de fleste godt i gang i løpet av kort tid.
Be om hjelp fra ammekyndig helsepersonell dersom barnet slipper taket eller ikke får et godt sugetak.
Det er viktig at du ikke trekker raske slutninger om at eventuelle ammeproblemer er forårsaket av spalten.
Kanskje dreier det seg om å gjøre noen små justeringer på sugetak eller ammestilling? Det er ikke uvanlig å ha utfordringer med ammeteknikken de første ukene, uansett om barnet har spalte eller ikke.
Ganespalte
Ved ganespalte er det vanskeligere å amme. Ingen kan imidlertid på forhånd si om det går eller ikke. Du må rett og slett prøve deg fram.
Selv om mange kan få til mye amming er det sjelden at barn født med ganespalte fullammes. De fleste trenger å supplere med utpumpet morsmelk eller morsmelkerstatning i tillegg til ammingen dersom barnet har ganespalte.
Det kan være vanskelig for barn med ganespalte å lage vakuum og å beholde det, dersom spalten er veldig stor. Undertrykket er viktig for å holde brystet i munnen og for å suge ut melk fra en flaske.
Det kan også være vanskelig å lage de bølgende tungebevegelsene som er en viktig del av diingen fordi brystknoppen kan komme oppi spalten i ganen.
Spalten har sjelden betydning for barnets evne til å svelge. Noen kan imidlertid få melk ut av nesen mens de spiser, ved gulping eller når de nyser.
Det er en fordel å få hjelp av ammekyndige eller fra spalteteamet. Mange har nytte av å diskutere framgang og motgang og få støtte underveis.
Hvordan kan jeg amme et barn med ganespalte?
- Tidlig ammestart og mye hud- mot hudkontakt er bra for alle mødre og barn.
- Få hjelp til å finne den ammestillingen som fungerer best for dere, og bruk den når dere øver på amming.
- Legg barnet til brystet jevnlig.
- Dersom barnet blir irritert fordi det ikke får sugetak, er det lurt å avslutte og prøve igjen seinere.
- Stimuler melkeproduksjonen med håndmelking etter fødsel, gjerne innen seks timer. En god melkeproduksjon legger grunnlaget for hvordan ammeforsøkene går.
- Å sette i gang utdrivingsrefleksen før du legger barnet til kan stimulere barnets sugerefleks. Morsmelk i munnen er en fin belønning for barnets innsats ved brystet.
- Det er ikke uvanlig at melken kan komme ut av nesen under ammingen.
- For noen barn med spalte kan det være vanskelig å få tak på brystet i starten, ettersom brystet kan være overfylt/hardt på grunn av brystspreng eller melkespreng.
- For en del barn med større spalter er det lettere å die når brystet er melkefylt, dvs etter noen dager når melkeproduksjonen er kommet ordentlig i gang.
- Noen barn med større spalter er avhengig av at du støtter brystet under hele måltidet og gjør melkekompresjoner mens barnet dier for å få ut mer melk.
- Hvis barnet ikke har tilfredsstillende sugeteknikk, bør du pumpe deg for å øke stimuleringen av brystet slik at melkeproduksjonen kommer godt i gang.
- Når melkemengden øker, er det noen barn som klarer å melke brystet, og forbedrer teknikken sin etterhvert som de får mere trening.
- Ulike ammestillinger kan tilfredsstille barnets behov. For eksempel hvis du lar barnet ligge med kroppen og bena under armen din, får du en hånd fri til å hjelpe barnet. Dette kalles tvillingstilling.
- Det er også fint å regulere melkeflyten med tyngdekraften. Tilbakelent amming fungerer godt til dette.
- Lag vakuum ved hjelp av ballerinahånden (se tegning under) Dette grepet kan være til hjelp hvis det er nødvendig at du holder for leppespalten med en finger.
- Få veiledning i vurdere effektiv sugeteknikk før du reiser hjem fra sykehuset, slik at du selv kan vurdere om barnet ditt dier effektivt.
- Barn med spalte trenger ofte lenger tid ved brystet på grunn av de tekniske utfordringene.
- Noen barn kan få i seg for lite melk til tross for at det kan se ut som om ammingen går fint. I begynnelsen kan det derfor være viktig å veie før og etter amming for å sjekke barnets evne til å die effektivt.
- Du bør lære deg å koppmate barnet mens du er på sykehuset. Da vet du hvordan du enkelt kan gi barnet tillegg om det trenger det.
- Dersom barnet bare klare små mengder fra brystet kan du vurdere om du skal begynne med flaske.
- Det er viktig å følge opp med vektkontroller på helsestasjonen. Hvis barnet har for dårlig vektoppgang vil løsningen være å kombinere amming med bruk av kopp eller flaske, enten med utpumpet melk eller morsmelkerstatning.
Hva skal jeg tenke på hvis jeg vil pumpe morsmelk til barnet?
- Stimuler melkeproduksjonen med håndmelking etter fødsel, gjerne innen seks timer. Håndmelk hver tredje time. Det får du hjelp til på føde/barselavdelingen.
- Her kan du lese om pumping av morsmelk.
- Det er en fordel om melkeproduksjonen ligger på et høyere nivå enn barnet spiser. Da er du i forkant og kan ha melk i reserve.
- Søk råd hos ammekyndige ved problemer.
- Det finnes en refusjonsordning for kjøp av elektrisk pumpe dersom du har barn født med spalte og som har nedsatt evne til å suge.
Hvordan kan jeg mate barnet med flaske?
Hvis barnet trenger tillegg til ammingen kan du gi morsmelkerstatning eller utpumpet morsmelk.
Barn født med leppe-spalte eller leppe- kjevespalte kan bruke vanlige flasker og flaskesmokker.
Ved ganespalte anbefales myke spesialflasker med en tilpasset smokk. Den som mater barnet, presser/ klemmer på flasken slik at barnet får litt hjelp under måltidet med å få i seg nok melk. Dere må prøve dere fram i starten. Noen ganger må hullene i flaskesmokken lages litt større.
Barn med ganespalte spiser best når de holdes i en noe oppreist posisjon under måltidene. Da kommer melka i mindre grad opp i nesen.
Hvor kan jeg finne mer informasjon?
- Film om amming med leppe-kjeve-ganespalte: Er det mulig?
- Australian Breastfeeding Association: Breastfeeding babies with clefts of lip and/or palate.
- CLAPA: Breastfeeding
- Kellymom: Cleft lip / palate (resources)
- Academy of breastfeeding medicine: Guidelines fore breastfeeding infants with cleft lip, cleft palate, or cleft lip and palate.
Var artikkelen nyttig?
Oppdatert 17.09.23