Ammestillinger – en oversikt
Her finner du en oversikt over ulike ammestillinger. Den beste er den du og barnet syns er mest behagelig, og der barnet får et godt tak på brystet.
Hva er en god ammestilling?
- Gir behagelig støtte til deg og barnet.
- Sørger for at barnet får et godt og riktig tak på brystet.
- Gjør at brystet melkes best mulig.
En god ammestilling kombinert med en god måte å legge barnet til på legger grunnlaget for et godt sugetak hos barnet. Et godt sugetak forebygger såre brystvorter, tette melkeganger og brystbetennelser og gjør at barnet får i seg melken det har behov for.
Du bruker mye tid på å amme de første dagene, ukene og månedene. Ammingen skal være en avslappende stund for deg. Du skal hente nye krefter, ikke sitte stiv og anspent.
Det er derfor viktig at du finner en ammestilling du synes er komfortabel, slik at du ikke spenner deg under ammingen.
Det er også viktig at stillingen gjør det mulig for barnet å ligge tett, tett inntil kroppen din – mage mot mage med deg – med nesen i høyde med brystknoppen. Hvis barnet kjenner at det ligger stabilt er det enklere for barnet å slappe av, noe som gir et godt grunnlag for et godt sugetak.
Det er vanlig at både mor og barn har favorittstillinger, men det er lurt å variere litt for best mulig tømming av brystet. Barnets hake og underkjeve er nemlig det som jobber mest aktivt når barnet dier. Underkjevens bevegelser skaper undertrykket som hjelper til med å melke brystet.
Her finner du mer informasjon og filmer som handler om hvordan nyfødte babyer får et godt sugetak.
Finnes det noen generelle råd?
- Sørg for at det er minimalt med tøy og tepper mellom dere. Barnet skal ligge tett inntil din kropp for at sugetaket skal bli best mulig.
- Hud mot hud er alltid ekstra stimulerende, dersom det er mulig.
- Bygg gjerne opp med puter rundt dere slik at stillingen blir så behagelig som mulig og at du får god støtte til armene.
- Ved sittende ammestillinger – bruk en liten skammel eller puff til å ha bena på. Da vil barnets tyngdepunkt ligge mot din kropp og eventuelle puter i fanget sklir ikke unna.
- Ha drikke, snacks, telefon, gulpekluter og det du ellers trenger i umiddelbar nærhet.
Trenger jeg en ammepute?
En ammepute er ment som en støtte til armene dine slik at du slipper å bruke krefter på å holde barnet når du ammer i sittende stillinger. Dette kan være spesielt aktuelt når barnet er nyfødt, sittende amming føles enklest, og du ikke føler at du har nok armer.
Det er viktig at en ammepute brukes riktig. Hvis den brukes feil kan den skape problemer for ammingen.
Dersom ammeputa du bruker gjør at babyen ligger i riktig høyde i forhold til brystet, at den hjelper babyen tett inntil kroppen din, og både du og babyen trives – så er den sannsynligvis et godt hjelpemiddel for dere.
Men du trenger i utgangspunktet ikke en ammepute for å amme, eller for å få en god ammestilling.
Du kommer langt med vanlige puter som støtte for rygg og/eller armer. Hvis du for eksempel bruker en tilbakelent ammestilling, så vil tyngdekraften holde barnet inntil kroppen din – og du har ikke behov for å ha en pute i fanget. Dette kan også være mer behagelig og avslappende for deg.
Noen ganger kan ammeputa lage problemer for ammingen. Barnet kan for eksempel komme i feil høyde i forhold til brystet ditt, synke ned i puta og/eller komme for langt unna kroppen din.
Dette kan føre til at barnet får et dårlig sugetak, noe som kan gjøre deg sår, eller at barnet ikke tømmer brystet slik det skal. Det kan føre til tette melkeganger og brystbetennelse.
Noen blir så vant til å bruke puta at de fortsetter selv om barnet «vokser ut av den» etter nyfødtperioden. Puta kan hindre barnet i å bevege seg slik det ønsker, noe som kan gjøre barnet urolig ved brystet.
Breastfeeding Support har en god artikkel om hvordan ammeputer kan påvirke ammingen (ekstern lenke).
Tilbakelent amming
Tilbakelent amming er en behagelig stilling for både deg og barnet.
Sett deg halvveis tilbakelent i en lenestol eller i en sofa. Du trenger ikke være like tilbakelent som på bildet, men det er viktig at tyngdekraften får hjelpe barnet med å ligge stabilt mage mot mage.
Bruk puter til å støtte hode, nakke og armer. Sørg for at du sitter komfortabelt. Det skal ikke være anstrengende eller vondt.
Barnet kan ligge med beina ned på tvers over magen din, eller i en annen retning som føles komfortabel. Tyngdekraften vil holde barnet på kroppen din. Barnet kan ved behov lene hodet mot armen din. Legg mer støtte under armen dersom du må anstrenge deg for å holde den oppe.
Stillingen er basert på barnets naturlige vei til brystet etter fødsel. Når barnet ligger stabilt på kroppen din gjør det at barnet slapper av.
Å ligge stabilt mage mot mage stimulerer barnets medfødte nyfødtreflekser på en helt annen måte enn andre ammestillinger. Det gjør ofte at barnet gaper høyere, og hjelper barnet til å få korrekt tak på brystet. Dette kan gi mindre friksjon på brystknoppen fordi den havner lengre bak i barnets munn.
Stillingen er derfor ekstra gunstig dersom det er vanskelig å få barnet til å ta brystet ordentlig, og hvis du har smerter og/eller sår som kommer av dårlig sugetak hos barnet.
Hvis du likevel syns det er vanskelig å få babyen til å ta et godt tak, så kan du for eksempel bruke teknikken i denne filmen om å få riktig sugetak, og lene deg sakte tilbake etterpå.
Dersom du har fått en trøblete ammestart og ikke kommet godt i gang med ammingen eller den ble utsatt av en eller annen grunn, kan dere starte på nytt med denne metoden.
Vi har mange bilder og filmer av ulike måter å amme tilbakelent på i artikkelen vår om tilbakelent amming.
Modifisert vuggestilling
I modifisert vuggestilling ligger barnet på motsatt arm av det brystet du skal amme på. Hele barnet hviler på armen, med hendene dine støttet i nakken. Ha gjerne barnets bein på hver side av armen din.
Da har du den andre hånden fri ved brystet, og kan på den måten hjelpe til med å forme og eventuelt støtte brystet under ammingen.
Det er også lettere å legge barnet lenger ned mot midten av brystkassen din slik at brystknoppen ligger mot nesen til barnet. Barnet skal ligge mage mot mage. Dette er en god stilling når barnet er nyfødt, eller hvis barnet er prematurt eller sugesvakt.
Her ser du hvordan barnet skal ha brystknoppen i forhold til nesen for å stimulere gaperefleksen til barnet. Ved å holde barnet slik kan du forme brystet med den ledige hånden og hjelpe barnet til å få et godt sugetak.
Tvillingstilling
I tvillingstilling ligger barnet omtrent som i modifisert vugge, men er flyttet til brystet nærmest armen som holder barnet.
Barnet blir liggende på siden under armen din, med lårene trukket opp rundt midjen din eller med din arm mellom beina til barnet.
At beina kan trekkes opp mot barnets mage kan hjelpe barnet å slappe bedre av. Denne stillingen er effektiv for melking av kjertlene som er på yttersiden og opp mot armhulen din.
I denne stillingen kan det være lettere å forme og støtte brystet og se hvordan barnet gaper over brystet. Den er også gunstig for sugesvake barn.
Liggende stilling
Hvis du vil amme liggende, så legger deg over på siden. Brystet ditt skal hvile mot underlaget. Barnet skal ligge tett inntil deg med nesen mot brystknoppen.
Pass på at du ligger litt høyt opp med hodet slik at du ser barnet ditt. Barnet vil bøye hodet litt tilbake for å gape over brystet og får dermed godt med luft til nesen.
Støtt barnet ditt i ryggen enten med hånden din eller et sammenrullet teppe slik at barnet ikke ruller over på ryggen under amming.
Ønsker du å amme fra begge bryst uten å snu deg til andre siden kan du legge barnet på en fast pute slik at hun rekker opp til det andre når du skal bytte, samtidig som at du lener deg litt over.
Klassisk vuggestilling
I klassisk vuggestilling ligger barnet på siden med magen tett mot din mage. Hodet til barnet hviler i armkroken din. Den underste armen til barnet ligger rundt livet ditt.
Denne stillingen passer best hvis barnet ikke er helt nyfødt. Det er fordi et lite barn kan bli liggende for langt opp mot armhulen og dermed for langt unna brystknoppen. Dette kan gjøre at det blir vanskelig for den nyfødte å bøye nakken bakover for å få et godt sugetak.
Amming med barnet sittende
Amming i bæretøy
Amming i bæretøy er enkelt og praktisk – når du har lært det. For noen mødre og barn kan det kreve litt øvelse, og det kan kanskje være greit å ha forsøkt å ta på seg bæretøyet og ha båret barnet noen ganger før du prøver å amme i bæretøyet.
Hvor kan jeg finne mer informasjon?
Du finner en oversikt med beskrivelser av ulike ammestillinger på Helsenorge.no
Breastfeeding Support har også en god oversikt spesielt laget for mødre med nyfødte spedbarn – med mange illustrerende bilder.
Var artikkelen nyttig?
Ulike ammestillinger har utviklet seg gjennom tidene og er videreført gjennom erfaringsbasert kunnskap. Her har vi vist et utvalg av hyppig brukte ammestillinger, men det finnes flere ammestillinger enn dem vi har vist her.
Til denne artikkelen har vi hentet inspirasjon fra følgende kilder
Sundhedsstyrelsen i Danmark. Det normale ammeforløp. I: Amming – en håndbok for helsepersonell. Norsk utgave: Alquist Ragnhild. Bergen:Fagbokforlaget; 2016. s.62-98.
Helsing E, Häggkvist A. Fødselen over – venne seg til hverandre. I: Helsing E, Häggkvist A. Amming- for deg som vil amme. Bergen:Fagbokforlaget; 2008.s.97-123.
Oppdatert 05.05.22