Barselplan: Hvordan lage en plan for tiden etter fødsel?
Er du gravid? Da kan det vært lurt å lage en plan for de første ukene etter at babyen er født. Her får du tips til hvordan du gjør det.
PS. Denne «oppskriften» på barselplan henger sammen med, og bør leses i tillegg til, følgende artikler på nettsiden vår:
❓Barseltiden: Hva er viktig å vite?
❓Hvordan få en god start på ammingen etter fødsel?
Hvorfor lage en barselplan?
Hvis du som leser dette er gravid, så har du sannsynligvis hørt om fødebrev. Enten så har du allerede skrevet et, eller så vurderer du å gjøre det?
Men visste du at kan være minst like viktig å lage en plan for barseltida?
Mange gravide forbereder seg til barseltid ved å bruke mye tid og penger på å gjøre huset klart til babyen kommer. Å researche utstyr og å kjøpe det man (tror man) trenger er en del av redebyggingen. Det kan være en del av forberedelsen til å bli mamma, noe som kan oppleves både meningsfylt og fint.
Her finner du Ammehjelpens utstyrsguide.
Men dette bør ikke være den eneste måten du forbereder seg til barseltiden på. Som fersk mamma trenger du mer enn riktig utstyr 💛
Det aller viktigste du trenger er oppdatert informasjon og kunnskap om det du skal gjennom – og hjelp, veiledning og støtte, både fra kretsen rundt deg og fra helsepersonell.
Dette kommer ikke alltid av seg selv.
Å ta vare på et spedbarn er en fulltidsjobb, spesielt de første dagene og ukene.
Svært mange blir overrasket over hvor mye tid de bruker på å dekke spedbarnets grunnleggende behov – og hvor vanskelig det kan være å få dekket sine egne grunnleggende behov.
Du trenger derfor å vite hvordan du best kan ta vare på deg selv slik at du på best mulig måte kan ta vare på babyen din.
Ved å lage en barselplan må dere tenke gjennom ulike scenarier som kan oppstå etter fødsel. Det er kanskje ikke så lett å se for seg, men det kan være lurt å prøve.
Målet med en barselplan er å gjøre dere tryggere på det som venter dere, og sørge for at dere vet hvor dere kan oppsøke oppdatert og pålitelig informasjon, og få støtte og hjelp, i tilfelle dere trenger det.
Mens fødebrevet er et hjelpemiddel for helsepersonell som skal hjelpe deg under og rett etter fødsel, så er barselplanen et hjelpemiddel for dere i perioden etter hjemkomst fra barsel.
Innholdet i denne artikkelen er rettet mot førstegangsforeldre, men vi håper at det vi skriver også kan være nyttig for dere som allerede har opplevd fødsel og barseltid.
Men før vi fortsetter å skrive om barselplanen, så må vi først innom fødebrevet en tur:
Hva bør fødebrevet inneholde?
Et fødebrev er noe du skriver til helsepersonell som skal være tilstede når du skal føde. Det er et viktig dokument som kan bidra til at helsepersonell skal kunne hjelpe deg på best mulig måte når du skal føde.
Du kan lese mer om forberedelse til fødsel, og hvordan fødsel kan påvirke barseltiden, i Ammehjelpens guide til en god barseltid.
Ved alvorlig fødselsangst eller andre årsaker til at du trenger det, så kan du snakke med helsepersonell om å lage en «fødeplan», altså en spesifikk plan eller avtale for akkurat din fødsel.
Artikkelen du leser nå handler mest om hvordan du kan lage en barselplan – og vi er derfor bare kort innom fødebrev, bortsett fra to punkter omkring amming.
Et fødebrev kan for eksempel inneholde:
- tanker og forventninger omkring fødselen
- tidligere erfaringer som det er viktig at helsepersonell vet om
- info om hva du trenger for å kjenne deg trygg
- tanker om smertelindring
- tanker om undersøkelser, prosedyrer, informasjon og samtykke
- ønsker om fødestilling
- hvordan du og partner vil involveres
- tanker om keisersnitt og ønsker i forbindelse med dette
- ønsker for amming etter fødsel
Ikke alle har med noe om amming i fødebrevet sitt. Og hvis man skriver noe, så er det ofte det korteste punktet.
Hvis man ikke har født før, så kan det være vanskelig å se for seg hva som skjer de første timene og dagene etter at babyen er født, og hvor mye av dette som enten handler om amming eller andre måter å få i babyen melk på.
Melkeproduksjonen starter i svangerskapet, og for alvor når babyen og morkaken er ute av kroppen din. Fra det øyeblikket babyen er ute må du altså forholde deg til amming, melkeproduksjon og ulike måter å få melk i babyen på – også selv om du ikke skal amme.
Det kan være vanskelig å ta inn informasjon i denne fasen rett etter at du har født. Det lønner seg derfor å ha skrive noen punkter om amming i fødebrevet, og å ha lest en del på forhånd.
Vi har samlet det som er viktigst å vite noe om her: Hvordan få en best mulig start på ammingen?
NB! Det er vanligere at et fødebrev leses av personalet på fødeavdelingen enn på barselavdelingen/barselhotellet. Ved store sykehus er dette separate avdelinger med ulike folk og ulike rutiner. Ikke alle som jobber på barsel tenker på at det står noe som er relevant for dem i et fødebrev.
Derfor kan det være lurt å opplyse om at du har skrevet om amming i fødebrevet ditt når du kommer til barselavdlingen og spørre om de har lest det.
De neste to avsnittene inneholder informasjon og spørsmål omkring amming og morsmelk som kan være viktige å stille seg før fødsel, og som kan være viktige å ta med i fødebrevet.
Disse avsnittene er primært rettet mot deg som ønsker å amme. Du finner utfyllende bakgrunnsinformasjon i artikkelen vår som handler om en best mulig ammestart.
Hvordan vil du ha hjelp til amming?
Du har ikke ammet før, og babyen har aldri diet fra et bryst. Babyen har imidlertid sterke reflekser og instinkter som forteller at han skal krabbe mot og søke etter brystet rett etter fødsel.
Du og babyen trenger hjelp til å mestre ammingen selv. Den beste måten å få til dette på er at helsepersonell står med armene på ryggen og forklarer deg hva du bør gjøre. De kan også legge hendene sine utenpå dine hender og hjelpe deg til å styre baby og pupp hvis du ønsker dette.
Noen tilbyr å være tettere på, og hjelper babyen med å få tak på brystet.
Uansett hvordan du får hjelp av personalet, og uansett hvilken ammestilling de veileder deg i, så er det viktig å ikke tvinge babyen på brystet, men å vente til babyen er interessert, og søker og gaper aktivt.
🔹 Er det noe som er viktig å vite for helsepersonell som skal hjelpe deg med amming? (brystoperasjoner, traumer?)
🔹 Vil du at babyen i størst mulig grad skal få mulighet til å lete seg fram til brystet på egen hånd rett etter fødsel?
🔹 Ved keisersnitt: Ønsker du hudkontakt og ingen adskillelse så snart babyen er ute?
🔹 Hvilke ammestillinger ønsker du veiledning i?
🔹 Vil du få hjelp til å klare ammingen selv, og at helsepersonell veileder deg muntlig?
🔹 Vil du ha hands-on ammeveiledning og «hektehjelp», altså at de tar på brystene dine og/eller på babyen?
🔹 Vil du at de skal spørre før de evt. tar på brystene dine?
De fleste spør hva du ønsker, og om det er greit at de er hands-on, men i en hektisk hverdag kan det glippe. Hvis dette er et viktig punkt for deg, så er det viktig å være tydelig på hva du ønsker og ikke ønsker.
Vil du at babyen skal få din melk ved behov for tillegg?
Råmelken som kommer de første dagene er som regel nok for friske babyer de første dagene fram til produksjonen av den modne melka starter opp. Babyer er født med en «matpakke» som gjør at de ikke trenger store mengder melk.
Men noen babyer kan trenge mer melk enn du har, for eksempel hvis babyen er prematur, syk eller har lavt blodsukker.
Hvis du ønsker å sikre deg at babyen din får mest mulig at din melk hvis det blir behov for tillegg, så kan du vurdere å håndmelke råmelk fra uke 37 i svangerskapet.
Dette kan du lese mer om i artikkelen vår: Håndmelking før fødsel
🔹 Ønsker du å håndmelke før fødsel?
🔹 Hvis du har håndmelket i svangerskapet: Hvordan vil du at melken din gis til babyen?
🔹 Hvis du ikke har håndmelket i svangerskapet: Ønsker du hjelp til å amme eller håndmelke som første tiltak ved behov for tillegg?
🔹 Vil du at personalet skal spørre deg før tillegg gis, og evt forklare årsaken til at tillegg er nødvendig?
🔹 Hva tenker du om bruk av morsmelkerstatning?
🔹 Ønsker du/partner å gi tillegget selv?
… og nå går vi videre til barselplanen, som skal hjelpe dere når dere skal hjem fra sykehuset:
Hvordan lage en barselplan?
Å lage en barselplan kan forebygge problemer og legge et grunnlag for en god barseltid – uansett om dere vil trenge alt i barselplanen eller ikke. Les mer om dette øverst i denne teksten.
Hvis du har en partner, så er det viktig at dere samarbeider om å lage planen. En barselplan er ikke en fasit, men et utgangspunkt. Gjør rom for at planen kan endres og oppdateres ved behov.
En barselplan er individuell. For å hjelpe dere på vei har vi laget forslag til spørsmål dere kan prøve å svare på, omkring temaer som er relevante for de aller fleste ferske foreldre.
Å prøve å svare på spørsmålene kan gjøre det enklere å lage en plan som passer for dere. Poenget med spørsmålene er å sette i gang tankeprosesser hos dere, ikke at dere får alt ned på papiret.
NB. Det kan virke overveldende hvis dere tenker at dere må ta stilling til alt det spørres om. Velg ut temaene som kjennes viktigst og mest relevante, og ta det derfra.
Hvordan vil dere håndtere besøk?
Hva du ønsker omkring besøk kan endre seg etter at babyen er født. Kanskje hadde du på forhånd tenkt at besøk var null stress og noe du faktisk ønsket, men så endrer alt seg når babyen er født.
Det er helt ok å ikke ønske besøk i starten, eller å bare ønske seg besøk av noen få utvalgte. Ingen kan kreve å få komme på besøk, selv ikke besteforeldre.
Det er du som har født som bør ha siste ordet når dere skal finne ut hvor grensene går for når det er riktig med besøk, og hvor lenge gjestene skal være der.
Hvis dere ønsker besøk, så er det lov å lage rammer og avgrense besøket til et visst tidsrom. Det er også innafor å be gjestene ta med seg mat. Dette kan du lese mer om her.
🔹 Vil dere ha besøk på sykehuset – eller vil dere at folk skal vente til etter at dere har kommet hjem?
🔹 Er døra åpen for alle?
🔹 Hvem er dere komfortable med å ha tett innpå i en sårbar situasjon?
🔹 Er det noen dere IKKE ønsker plutselig besøk av?
🔹 Vil dere sette en grense på x antall dager ellr uker før dere tillater besøk?
🔹 Føles det ok å be slekt/venner ta med mat og/eller gjøre litt husarbeid hvis de kommer på besøk?
🔹 Vil dere komme med en konkret ønskeliste for barselgaver?
Hvem kan dere få praktisk hjelp av?
Dere kommer sannsynligvis til å trenge mer hjelp og støtte i hverdagen enn dere tror at du kommer til å gjøre. Dere skal bli kjent med babyen, finne ut av amming og håndtere en kropp og et hode som går gjennom en enorm omveltning.
Det er ikke meningen at dere skal gå gjennom barseltida alene. Ikke vær redd for å be om praktisk hjelp fra venner og familie til matlaging, husarbeid, handling, lufte hunden og alt annet som trengs for å få livet til å gå rundt.
🔹 Hvem i kretsen av familie og venner kan/vil hjelpe?
🔹 Ved manglende hjelp fra familie/venner: Hva finnes av hjelpetjenester i kommunen?
🔹 Er det praktiske oppgaver i huset som bør løses før fødsel?
🔹 Har dere råd til å kjøpe tjenester, som vasking osv?
Hva kan dere forberede av mat på forhånd?
De første dagene og ukene etter fødsel kan føles som om de kun består av amming, bleieskift, byssing, raping, gulping og skifting. Det er en evig runddans som gjør at det ofte blir lite tid til overs til å dekke egne grunnleggende behov som å gå på do, spise, drikke og dusje.
Det kan høres rart ut, men bare det å komme seg til kjøkkenet, åpne kjøleskapet og lage en brødskive kan virke som en ekspedisjon. Middag kan føles som en umulig oppgave.
Det trenger selvsagt ikke bli så hektisk. Og det kan godt være at dere får god tid til å lage mat.
Men er det ikke utrolig deilig å bare kunne varme opp noe? Eller å få noe levert på døra av snille folk?
🔹 Ønsker dere forberede mat på forhånd, og i tilfelle hva?
🔹 Hva kan dere fylle på med av varer på forhånd?
🔹 Trenger dere en middagsplan for de første ukene etter fødsel?
🔹 Kan noen lage mat for dere, som enten kan fryses ned, eller leveres på døra etter fødsel?
Hvem kan svare på spørsmål om barselkroppen?
Det er ikke uvanlig å oppleve store eller små plager i etterkant av fødsel.
Ved spørsmål om sting, blødning eller sårstell etter keisersnitt kan du i de fleste tilfeller kontakte barselavdelingen de første ukene etter fødsel.
Du kan også snakke med helsestasjon, fastlege eller legevakt.
Det kan også være at du ønsker en grundigere sjekk av underliv, bekkenbunn og magemuskler. Det finnes fysioterapeuter og annet helsepersonell som har spesialisert seg på barselkvinner. Mange av disse er aktive i sosiale medier.
🔹 Kontaktinfo til barselavdeling, helsestasjon, fastlege og legevakt?
🔹 Er det en fysioterapeut eller lignende helsepersonell i nærheten av der dere bor som har spesiell kunnskap om barselkroppen?
Hvordan fordele ansvaret på hjemmebane?
Fra en tilværelse der dere sannsynligvis har delt på ansvar for husarbeid og matlaging, så kan dere forberede dere på at tiden etter fødsel sannsynligvis blir unntakstilstand.
Det er ulikt hvordan nye familier løser dette. Kanskje er partners viktigste oppgave å ta ansvar for oppgaver i huset, være «portvakt» for besøk, og sørge for at mor har det hun trenger for å ha det bra.
Det er en fulltidsjobb å ta vare på en nyfødt baby, noe som ikke alltid er like lett å se for seg for den som ikke er hjemme.
Det kan også være utmattende å skulle jobbe og samtidig være 100 prosent til stede for mor og baby.
Derfor er det viktig at dere snakker sammen om hvilke forventninger dere har til dere selv og til hverandre.
🔹 Kan partner være hjemme i mer enn to uker?
🔹 Hvilke forventninger har dere til hverandre?
Hvordan ta vare på seg selv?
Som nybakt mamma er du skrudd sammen slik at du gjør alt for at babyen din skal ha det bra.
Men for å kunne hjelpe andre, så må du også ta vare på deg selv.
🔹 Hvilke behov har dere for søvn, alenetid osv?
🔹 Hvordan sørge for at begge foreldre får sovet og hvilt?
🔹 Hvordan legge til rette for å ta vare på seg selv i perioder med unntakstilstand?
🔹 Hvordan reagerer dere ved stress og søvnmangel?
🔹 Hva gir dere overskudd i en hektisk hverdag?
🔹 Kan noen dere kjenner være med babyen en stund på dagtid i tilfelle du trenger å sove eller hvile?
Les mer:
❓Hvordan sover og oppfører en normal baby seg?
Hvem kan dere snakke med?
Noen ganger blir ikke svangerskapet som man hadde håpet på. Kanskje blir ikke fødselen som du har tenkt. Kanskje blir ammingen mer altoppslukende og vanskeligere enn du ser for deg. Kanskje føler du ikke det du trodde du skulle føle.
Selv om noen trenger profesjonell hjelp, så skjer det mye oftere at vi bare trenger noen å snakke med om de hverdagslige utfordringene, kanskje noen som anerkjenner følelser uten å komme med løsninger – med mindre du ber om det?
Ikke alle har en flokk, noe som kan føles ekstra tøft når man nettopp har fått barn. Kontakt helsestasjonen, de skal hjelpe dere hvis dere trenger det.
🔹 Har dere noen i kretsen dere kan snakke med om både vanskelige og mindre vanskelige følelser?
🔹 Hvilke tilbud om profesjonell hjelp finnes ved den lokale helsestasjonen eller i kommunen?
🔹 Kontakte Foreldresupport?
Les mer:
Hva hvis det blir utfordringer med amming/mating?
De fleste kan kontakte barselavdelingen på telefon døgnet rundt i 14 dager etter fødsel ved spørsmål om baby, amming, mating eller bekymringer og spørsmål knyttet til sting i underlivet, renselse (blødning) osv.
Sykehuset har ansvar for å gi beskjed til helsestasjonen, fastlegen og jordmortjenesten om at dere reiser hjem fra sykehuset. Dette kan ta noen dager. Derfor kan det være lurt at dere selv kontakter helsestasjonen for å si fra om at dere har kommet hjem.
Noen får hjemmebesøk av jordmor noen dager etter hjemkomst, men ikke alle. Helsesykepleier skal komme på hjemmebesøk 7-10 dager etter fødsel.
Helsestasjonen er åpen på dagtid, og ikke helger/helligdager. Hvis dere trenger hjelp til amming utenom dette, så finnes det ingen offentlige tilbud.
🔹 Telefonnummer til sykehus/barselavdeling? (ved store sykehus kan de ha flere barselavdelinger)
🔹 Er det ammepoliklinikk i tilknytning til sykehuset dere tilhører?
🔹 Vet dere hvor nærmeste helsestasjon ligger? Telefonnummer og åpningstider?
🔹 Kan helsestasjonen tilby hjemmebesøk før det har gått 7-10 dager etter fødsel?
🔹 Vet dere hvordan dere kontakter Ammehjelpen?
🔹 Ønsker dere å kontakte privat ammeveileder eller doula?
Les mer:
❓Hvordan få en god start på ammingen etter fødsel?
❓Barseltiden: Hva er viktig å vite?
Vil du følge oss i sosiale medier?
🔰 Ammehjelpsgruppen (lukket gruppe)
➰ Ammehjelpen på Facebook (åpen side)
PS. Følgende setning kan gjerne kopieres inn i barselplanen:
Det er ikke meningen at vi skal gå gjennom barseltiden alene 💛
Du har nå lest Ammehjelpens forslag til hvordan dere kan lage en barselplan. Vi blir veldig glade hvis du svarer ja eller nei på om dette var nyttig eller ikke. Og si gjerne fra hvis du savner noe.
Var artikkelen nyttig?
Oppdatert 04.01.24