Hopp til Innhold
Utfordringer hos mor

Amming etter keisersnitt

Amming etter keisersnitt kan i noen tilfeller kreve litt mer innsats enn etter en vaginal fødsel. Men med god hjelp og veiledning, så vil det for de aller fleste fungere fint.

Hvordan kan jeg få en god start på ammingen?

Det tar vanligvis 3-5 dager før den modne melken kommer i gang. Dette er helt normalt. Barnet trenger bare råmelk de første dagene, med mindre det er medisinsk nødvendig med tillegg.

Det er ikke uvanlig at den modne melken kan komme litt senere ved keisersnitt enn ved vaginal fødsel. Det kan skyldes at barnet ikke blir lagt til brystet med en gang etter operasjonen, at barnet er trøtt eller sugesvakt,  eller at det ikke legges til brystet hyppig nok de første døgnene.

I tillegg kan smerter og stress hos deg kan gjøre at utdrivningsrefleksen blir midlertidig satt ut av spill. 

Jo tidligere brystene får stimulering, jo raskere kommer melkeproduksjonen i gang. Be om å få ha barnet liggende på brystet ditt rett etter fødsel, dersom du og barnet er i form til det. Barnet er ofte våkent og villig til å søke brystet rett etter forløsningen. Tidlig hud-mot-hud-kontakt er bra for både deg og barnet. Det fremmer barnets interesse for brystet og stimulerer melkeproduksjonen

Hyppig amming stimulerer hormonet oxytocin, som gir signaler til kroppen om å sette melkeproduksjonen i gang. Det får også livmoren til å trekke seg sammen slik at blødningen blir mindre.

Les mer om dette i artikkelen vår om hvor ofte du bør amme. 

Hvilke rettigheter har jeg?

Dersom du føder på mor-barn-vennlig sykehus, så kan du forvente at personalet forholder seg til disse retningslinjene:

Mødre forløst ved keisersnitt skal få anledning til å få barnet til seg innen en halv time etter at de er i stand til å forholde seg til den nyfødte. De bør få anledning til å ha hudkontakt med barnet i minst én time, og de skal få tilbud om hjelp til ammingen.

Det skal foreligge en skriftlig prosedyre som klargjør ansvars- og
samarbeidsforhold mellom føde-, oppvåknings- og barselavdelingen for å sikre hudkontakt med barnet og tidlig amming for mødre forløst ved keisersnitt.

Hva gjør jeg hvis vi får en dårlig start?

Årsakene til keisersnitt er mange, og i enkelte tilfeller blir det også komplikasjoner i forbindelse med keisersnittet. Det kan for eksempel skje at du ikke kan ha barnet hos deg før etter flere timer eller dager etter forløsningen, enten på grunn av din egen eller barnets helsetilstand.

Man kan alltids vente på barnets første ammestund, men melkeproduksjonen bør stimuleres så snart du er i form til det.

Dersom barnet ikke kan die, så kan du hjelpe produksjonen ved å stimulere brystene dine med fingrene. Vask hendene først, og rull eller masser og stryk forsiktig på brystknoppene og selve brystet. Du kan også stryke utenpå skjorten/trøyen. Vær forsiktig, det skal ikke gjøre vondt. Når brystknoppen svarer ved å reise seg, gis de riktige signalene til kroppen din.

Håndmelking er mest effektivt for å samle opp de små dråpene med råmelk. Råmelken kan gis til barnet med kopp, sprøyte eller sonde – alt ettersom hva som er best for barnet. 

Når du og barnet er klarert for det, så er det viktigste du kan gjøre å ha barnet hud mot hud. Dette vil utløse instinkter som gjør barnet mer sugevillig, samt sende kraftige signaler til brystene om at her er det født et barn og at melkeproduksjonen må komme i gang.

Dersom barnet ikke tar brystet kan det være en idé å «starte på nytt».  Å ha barnet liggende på brystet ditt mens du ligger i en tilbakelent stilling stimulerer barnets nyfødtreflekser på en helt annen måte enn andre stillinger. Dette kan gjøre at det blir lettere for barnet å få godt tak på brystet og komme i gang med å stimulere melkeproduksjonen din.

Her finner du artiklene våre om amming av sugesvake barn, trøtte barn, og premature barn.

Hvilke ammestillinger fungerer best etter keisersnitt?

Etter operasjonen kan du ha en del smerter, og det kan være en utfordring å finne en ammestilling som er god for deg. Vær oppfinnsom, og spør ofte om hjelp i denne tiden. Det er viktig at du finner en ammestilling du synes er komfortabel, slik at du ikke spenner deg under ammingen. Ammingen skal være en avslappende stund for deg. Du skal hente nye krefter, ikke ligge stiv og anspent.  

Tilbakelent amming er ofte en fin stilling etter keisersnitt. Da ligger du halvveis tilbakelent med god støtte under nakke og armer. Barnet kan ligge slik at det ikke sparker borti såret.

Mange som har tatt keisersnitt synes også det er godt å amme liggende på siden, og å amme fra begge bryst uten å snu seg i senga. Dette blir ofte kalt «Rachels knep»:

Ligg på den mest komfortable siden, og legg først en pute under barnet slik at han når opp til det øverste brystet. Få personalet til å hjelpe deg å løfte barnet opp til deg. Når barnet er ferdig med å spise fra det øverste brystet, lirker du puten forsiktig unna, slik at barnet kommer i en god posisjon til det nederste brystet. Slik slipper du å snu deg unødvendig i senga. 

Ta det med ro når du kommer hjem!

Ta vare på deg selv når du er hjemme igjen! Hvil deg så mye som du har behov for. Dette virker positivt inn på melkeproduksjonen. 

Ta i mot så mye hjelp som du kan få. Husk å få hjelp til løfting. Kroppen din har vært gjennom en stor operasjon, og du trenger tid til å komme deg.

Var artikkelen nyttig?

«Amming – for deg som vil amme» av Elisabeth Helsing og Anna-Pia Häggkvist

«Amme-ABC» av Gro Nylander

Mette Ness Hansen, jordmor og IBCLC ved Nasjonalt kompetansesenter for amming


Oppdatert 31.08.19