Såre brystvorter

Tilbake

Tags: sopp, såre bryst, trøske

Det er svært smertefullt å amme når brystknoppene har blitt såre. I de fleste tilfellene skyldes sårheten ikke-optimalt sugetak, og derfor er det oftest de første ukene at såre brystknopper er et problem. Sårheten forsvinner da så fort sugetaket er rettet opp. Oppstår sårhet etter at du har ammet i en måned eller lenger, bør du være oppmerksom på at det kan skyldes bakterier eller sopp.

Kilder:
Boken om amming. Elisabeth Helsing, Gyldendal Norsk Forlag A/S, 1995.

Elisabeth Tufte, Nasjonalt kompetansesenter for amming.

sar_brystknoppDette er hovedgrunnene til at brystknoppene dine kan bli såre mens du ammer:

1.De første dagene etter fødselen er det ganske vanlig å bli litt øm på brystknoppene. Babyen skal lære seg optimal sugeteknikk, og hvis mor også er helt uerfaren, kan det ta litt tid før dere kommer inn i det. Det viktigste du skal huske på, er at barnet må gape høyt og at få mye bryst inn i munnen. For å unngå at ømheten skal gå over til såre bryst, er det viktig å forebygge sårhet. Et godt tips er å benytte deg av bological nurturing (naturlig amming) som er ammestillinger spesielt godt egnet for at nyfødte skal få et godt tak på brystet.


2.Soppinfeksjoner. Soppinfeksjon er en diagnose det kan være vanskelig å finne ut av, men ofte kan det altså starte med sprekker/sår på brystknoppen. Smerter i hele brystet som ofte forklares som "glødenede og intense smerter", kan være tegn på at det er noe mer enn vanlig sårhet.

3. Infiserte brystknopper (på fagspråket kalles det "infektiøst betinget såre brystknopper")

Forebygging av såre brystknopperRåd hvis du allerede har fått såre brystknopper:

  • Etter amming lar du melkerestene tørke godt på brystet. La brystknoppene lufttørke så ofte som mulig. Svært mange gir gode tilbakemeldinger på våre brystknoppbeskyttere, som lar brystknoppen tørke hele tiden mellom ammingene.
  • Ikke bruk albueskjell eller ammeinnlegg av ull om du har mistanke om sopp eller bakterielle infeksjoner. Husk at huden må tørke opp innimellom.
  • Er det veldig smertefullt å amme, kan du prøve å stimulere brystknoppen slik at du får melken til å renne før du legger barnet til. Det er sjelden nødvendig å ta pause i ammingen.
  • Du kan forsøke å "rense" såret ved å gjøre følgenede: kok opp vann med 1 ts salt pr liter vann. Avkjøl til det er varmt, men ikke sånn at du brenner deg. Ta vannet opp i en bolle, og ta brystet opp i vannet i ca 10 min. Det kan du gjøre x 2 pr dag i et par dager.
  • Vedvarer sårheten bør du få tatt prøver på "infektiøst betinget såre brystknopper" og sopp (candida mastitt). Vær oppmerksom på at disse tilstandene ikke kan ses, og at det derfor må tas prøver når du drar til legen. Det finnes flere ulike bakterier og de skal behandles med ulike medisiner. Du kan gjerne printe dette skrivet og ta med til legen for å sikre riktig behandling.
  • Salve brukes svært sjelden, kun i spesielle tilfeller med skorper. Spør på apoteket etter en nøytral salve.
  • Finner du ikke årsaken til sårheten, ta kontakt med helsestasjonen eller ammehjelpen.

Når sårheten ikke går over

Dersom du ikke finner årsaken til sårheten og sårene ikke gror, kan du lese mer om vedvarende såre brystknopper her.

Vanlige spørsmål

- Jeg har blødende sår på brystknoppen, kan jeg likevel amme?
Har du sår på brystknoppen som blør under ammingen, er det ikke farlig å la barnet amme. Men håndmelking vil gi såret avlastning et par dager, slik at såret slipper å gå opp ved hver amming. Samtidig vil du opprettholde melkeproduksjonen.