Hopp til Innhold
!Første jul med baby?
Ammestart

Urolig baby om kvelden?

Mange spedbarn gråter og er urolige om kveldene. Det kan ha flere årsaker - og det går over etterhvert. Her finner du noen tips til hva du kan gjøre.

Bilde fra Ammehjelpen på Instagram.

Hva er kveldsuro?

Mange spedbarn gråter og/eller er urolige om kvelden. Babyen vil bæres, bysses eller ammes, og virker kanskje ikke fornøyd selv om du har ammet i det som kan føles som en evighet.

Det kan føles som om du ikke har nok melk. Babyen vil kanskje ammes hele tiden, og brystene virker slappe og tomme. Men det blir ikke helt tomt, og melken er rikere på fett enn når brystene er helt fulle.

Noen barn er fornøyde kun dersom de får ligge ved brystet, og blir urolige og misfornøyde dersom noen forsøker å roe dem på andre måter. 

Andre barn er urolige ved brystet, og drar seg av og på. Det kan virke som om de både vil – og ikke vil – die.

Noen gråter og virker utrøstelige. Det kan av og til være vanskelig å skille mellom kveldsuro og «kolikk». Her kan du lese mer om kolikk, mye gråt og utrøstelige barn.

Hvorfor er babyen så urolig om kveldene?

Det kan være flere ulike grunner til at spedbarn er urolige om kveldene:

Uroligheten kan for eksempel skyldes at babyen fordøyer sanseinntrykk fra dagen som har vært, og er sliten og trøtt. Babyer har en begrenset evne til å roe seg selv. Jo mer oppkavet babyen er, jo vanskeligere er det for babyen, og han vil derfor søke hjelp fra foreldrene.

Du er kanskje også sliten, trøtt eller stresset? Dette kan gjøre det enda vanskeligere for babyen å finne ro. Det kan også påvirke utdrivningsrefleksen, og gjøre at melka ikke kommer ut av brystet like raskt og kraftig som ellers i døgnet.

Til sammen kan dette føre til at babyen vil die av og på, nesten sammenhengende gjennom kvelden.

Snakk med helsestasjon eller lege hvis babyen er urolig store deler av døgnet og/eller virker smertepåvirket. Du kan lese mer om dette i artikkelen vår om kolikk og unormalt mye gråt.

Hvis hun spiser godt ellers i døgnet, har gode søvnperioder og ellers ser ut til å trives og går tilstrekkelig opp i vekt, så er det ikke så mye annet å gjøre enn å vente på at det går over. Men ja, det er slitsomt. Det finnes heldigvis noen råd som kan hjelpe.

Hva kan jeg gjøre?

Går det over?

Ja, det går over. De aller fleste når toppen for kveldsuro rundt seks uker, og det blir som regel gradvis bedre etter det. Men det kan ta tid, og det er ikke uvanlig at babyer er urolige på kveldene i mange måneder, og trenger hjelp til å finne ro.

Kveldsuro kan også skyldes det som kalles «overtrøtthet», altså at de er trøtte men at det er noe som hindrer dem i å sovne. Dette kan skje med alle barn i alle aldre innimellom. Her kan du lese om en god måte å hjelpe barnet på.

Bør jeg gi tillegg?

Du kan selvsagt gi tillegg om du ønsker det – dette er helt opp til deg. Men om det hjelper kommer an på årsaken til uroligheten.

Morsmelkerstatning kan være hardt for magen for spedbarn som ikke er vant til det. Dette kan føre til mer uro og magevondt. Det er ikke det samme om barnet får morsmelk eller morsmelkerstatning, noe du kan lese mer om her.

Ha i bakhodet at også spedbarn som får morsmelkerstatning kan være urolige om kveldene, av grunnene nevnt over.

Hvis du gir tillegg hver gang barnet er urolig får ikke brystene dine den stimuleringen de trenger for å holde melkeproduksjonen på linje med barnets behov. Morsmelkerstatning er tyngre å fordøye enn morsmelk, og det tar derfor lenger tid før barnet vil ammes igjen. 

Dette kan føre til lavere melkeproduksjon og mer uro ved brystet. Barnet kan også bli vant til å få større mengder melk i et raskere tempo, og det vil da kunne avvise brystet når melken ikke kommer like fort som fra flasken. Hvis du ønsker å fullamme er det viktig at du lar barnet få sjansen til å kommunisere med kroppen din om hvor mye melk det er behov for.

Hvis du ønsker å gi barnet tillegg kan det være greit å være bevisst på hvordan du gjør det. Her finner du informasjon om langsom flaskemating og delamming.

Vil du lese mer?

Lurer du på hva som er normalt de første månedene? Dette kan du lese om i denne artikkelen om barseltida som er rettet mot kretsen rundt deg som ammer – men som også er fin å lese for alle førstegangsforeldre.

Lurer du på hva du skal gjøre hvis babyen virker overtrøtt? Det er lett å bli stressa og frustrert når et åpenbart trøtt barn ikke sovner. Men det kan gjøre det enda vanskeligere for barnet å finne ro. Her kan du lese om en god måte å hjelpe overtrøtte barn på.

Eksterne lenker:

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 24.10.24