Hva er en silikonpumpe – og hvordan brukes den?
En silikonpumpe er en mellomting mellom melkeoppsamler og brystpumpe. Den samler opp melk som kommer ut med utdrivningsrefleksen.
Hvordan fungerer den?
En silikonpumpe kan beskrives som en mellomting mellom en melkeoppsamler og en brystpumpe. I Norge selges det versjoner laget av ulike produsenter, for eksempel NatureBond og Haakaa.
Denne typen pumpe samler opp melk som kommer ut med utdrivningsrefleksen. På grunn av vakuumet som skapes når den festes på brystet er den er i stand til å dra mer melk ut av brystet enn det som utdrivningsrefleksen klarer på egen hånd. Den vil derfor kunne øke melkeproduksjonen.
Pumpa samler ofte opp mest melk når den brukes samtidig som barnet dier på den andre siden. Det er fordi utdrivingen starter på begge sider samtidig.
Andre opplever at pumpa fungerer best mellom amminger. Da må man sette i gang utdrivningen selv, men det er ikke alltid dette er nødvendig.
Hvordan bruker jeg den?
Det finnes ulike metoder for å feste pumpa til brystet på. Noen kan sette den inntil brystet, klemme på flaska – og så fungerer det. Andre må prøve seg litt mer fram for å finne den mest behagelige og effektive måten.
Mange klarer å få det til ved å bruke metoden vi beskriver under. Dersom det ikke fungerer kan du prøve å bytte litt om på punktene for å finne måten som passer deg og dine bryst.
- Brett trakten/kanten tilbake
- Hold åpningen tett over areola
- Klem på flasken
- Brett trakten/kanten tilbake igjen
- På denne måten skapes det et vakuum som gjør at pumpa henger fast på brystet.
- Styrken på vakuumet kan du regulere ved å klemme på ulike steder på flasken når du fester pumpen til brystet
- Prøv flere ganger dersom du ikke får det til på første forsøk
- Når utdrivningsrefleksen starter bidrar vakuumet til å dra melken ut av brystet og ned i beholderen.
- Dersom du har en hånd fri kan du prøve forsiktige melkekompresjoner for å øke melkestrømmen. Men vær forsiktig sånn at du ikke bryter vakuumet.
Øker den melkeproduksjonen?
Noen tenker at denne pumpa ikke øker melkeproduksjonen, men det kan den absolutt gjøre.
Du risikerer overproduksjon hvis du i utgangspunktet har normal melkeproduksjon, og du tar ut melk med denne pumpa flere ganger pr dag. Overproduksjon øker risikoen for tette melkeganger og brystbetennelse.
Jo mer melk du tar ut av brystet, jo mer melk produserer du. Alt ekstra uttak av melk påvirker melkeproduksjonen positivt, enten du ammer eller pumper.
Det kan derfor øke melkeproduksjonen hvis du får ut melk når du bruker pumpa, og du bruker den hver dag og/eller flere ganger om dagen.
Hvis den brukes av og til, for eksempel et par ganger i uka, vil ikke produksjonen øke nevneverdig.
Hvis du har lite melk, så kan de være en god løsning å gi baby førsteretten til melka rett fra kilden, og sette på pumpa når baby har diet ferdig. Dette kan du gjøre ved å amme på pupp1, bytte side, amme på pupp2, og sette pumpa på pupp1 som babyen er ferdig med. Dette kan bidra til å øke produksjonen samtidig som babyen får i seg så mye melk som mulig ved amming.
Kan den brukes fra fødsel?
Ja, den kan brukes allerede på barsel for å samle opp råmelk.
Mange barselavdelinger har slike pumper til utlån, og de får gode tilbakemeldinger fra mødrene. Den kan brukes ved amming eller i kombinasjon med håndmelking av råmelk.
Det anbefales ikke å bruke tradisjonelle pumper til råmelk. Det er fordi de små dråpene ofte «forsvinner» i slangene i pumpa. Håndmelking er derfor bedre, fordi ingen dråper går til spille.
Kan jeg bruke den når jeg har brystspreng?
Brystspreng er ødemer (oppsamling av væske) i brystet som de fleste opplever 2-4 dager etter fødsel. I likhet med tradisjonelle pumper, så kan vakuumet fra denne pumpa bidra til å dra væske nærmere brystknoppen, og dermed gjøre det vanskeligere for babyen å få ta på brystet. Det kan derfor være lurt å bruke den varsomt, ikke for ofte, og på det svakeste vakuumet hvis du har brystspreng.
Hvordan kan jeg hindre pumpa i å falle av?
Dersom vakuumet glipper, enten fordi flaska blir full, eller fordi barnet sparker borti, kan du risikere at all melka renner ut. For at du skal slippe å gråte over spilt melk, så kan du prøve følgende triks:
- Fest en kraftig strikk rundt halsen på pumpa som du igjen fester til amme-bhen.
- Finn en passende stropp som er lang nok til at den kan festes rundt halsen på pumpa og rundt halsen din.
- Hvis du har en pumpe-bh kan denne enkelt holde pumpa på plass.
Kan den brukes utenom amming?
Silikonpumpen kan også brukes utenom amming, for eksempel hvis du er borte fra barnet og har melkespreng. Da kobler du pumpen på og setter i gang utdrivningsrefleksen på egen hånd, hvis det er nødvendig.
Du kan prøve forsiktige melkekompresjoner for å øke melkestrømmen. Men vær forsiktig sånn at du ikke bryter vakuumet.
Tømmer den brystet like godt som en tradisjonell pumpe?
Den stimulerer ikke brystknoppen eller brystet på samme måte som tradisjonelle pumper. Brystet vil derfor som regel ikke bli tømt på samme måte som tradisjonelle pumper kan klare.
Selv om denne pumpa ikke er i stand til å tømme brystet helt, så vil noen kunne oppleve å få ut ganske mye melk. Variasjonene vil være store mellom alle som bruker den. Noen fyller flaska, mens andre får ut en skvett i ny og ne.
Kan den brukes til å løse opp i tette melkeganger og melkeblemmer?
- Fyll flaska med varmt vann. NB! Ikke så varmt at du brenner deg!
- Du kan tilsette en skje epsomsalt eller vanlig salt.
- Fest den til brystet som vanlig.
- Varmen fra vannet kombinert vakuum kan bidra til å løse opp i tette melkeganger og melkeblemmer.
- Ved tette melkeganger kan du prøve lett massasje av brystet samtidig, men pass på at det ikke får vakuumet til å glippe.
Er det bare formelk som samles opp?
Vi har sluttet å snakke om formelk og ettermelk. All melk er verdifull for barnet. Melken som kommer først i måltidet når babyen dier inneholder mer melkesukker (laktose) og mindre fett enn melken som kommer senere i ammestunden.
Hvis du setter pumpa på et veldig fullt bryst mens du ammer på den andre siden, så vil det som regel være lavt fettinnhold i melka som samles opp.
Dette betyr ikke at melken du samler opp ikke er bra for barnet, men at barnet kanskje trenger litt større mengder av denne melka for å bli mett. Noen kan oppleve at babyen reagerer med luftsmerter eller hyppig bæsjing.
Dette er ikke noe du nødvendigvis trenger å tenke på dersom melka skal brukes til et måltid i ny og ne.
Men hvis melka du får ut ved hjelp av silikonpumpen skal brukes til barnet over mange dager (hvis du skal reise bort, for eksempel), så kan det være lurt å håndmelke litt for å øke fettinnholdet.
Hvis du har en hånd fri kan du prøve forsiktige melkekompresjoner mens pumpa sitter på for å øke melkestrømmen. Men vær forsiktig sånn at du ikke bryter vakuumet.
Andre merker ingen forskjell på fettinnholdet i melk som er samlet opp ved hjelp av silikonpumpen vs melk som er pumpet ut med en tradisjonell pumpe.
Hvor mye fett det er i melka kan du se dersom den får stå i fred en stund. Melka vil skille seg, og fettet legger seg øverst.
Du kan også amme på den ene siden, bytte side, og sette pumpa på det brystet som babyen er ferdig med. Dette kan gi mindre melk ut, men det vil ofte være mer fett i melka som kommer ut.
Hvor mye melk kan jeg forvente å få ut?
Noen mødre opplever at de får ut mer melk ved hjelp av silikonpumpen enn ved å bruke tradisjonelle pumper eller håndmelking. Andre får ut mindre. Dette er individuelt.
På lik linje med tradisjonelle pumper, så sier ikke mengden som kommer ut noe om mengden melk du er i stand til å produsere.
Hvordan kan jeg ta vare på melken som kommer ut?
Dette kan du lese mer om i artikkelen vår om oppbevaring av morsmelk.
Kan det være noen ulemper med å bruke den?
Mulig overproduksjon
Hvis pumpa brukes ofte, for eksempel ved hver amming, eller mange ganger om dagen over lang tid, så kan du få overproduksjon. Dette kan øke risikoen for tette melkeganger og brystbetennelse.
Lav vektoppgang
Hvis babyen din er nyfødt, trøtt eller sugesvak og du vanligvis ammer på begge bryst, så er det viktig å ikke bruke den mange ganger hver dag over tid. Dette er fordi pumpa kan «stjele» den første utdrivingen av melk. En trøtt eller sugesvak baby vil ikke nødvendigvis orke å jobbe for melka hvis han ikke får hjelp av den første utdrivingen.
Hvis du bruker den ofte, og pumpa og fryseren får melka som babyen skulle hatt, så kan du ende opp med en baby som øker dårlig i vekt. (Feed the baby, not the freezer)
I stedet for å sette pumpa på det brystet du ikke ammer på, så kan du først amme på den ene siden, bytte side, og sette pumpa på det brystet som babyen er ferdig med.
Lite fett i melka som samles opp
Melk som samles opp med pumpa kan inneholde lite fett. Dette har ikke nødvendigvis noe å si hvis babyen får en flaske med denne melka i ny og ne, men det kan gi en misfornøyd baby hvis babyen bare får denne typen melk over mange dager.
Smerter
Noen mødre har rapportert om at de kan få smerter i brystknopp og areola (det brune området) hvis den brukes med kraftig vakuum lenge om gangen.
Her kan du lese en artikkel på engelsk som beskriver de mulige fallgruvene litt mer i detalj.
Hvilke tilbakemeldinger har pumpa fått?
Tilbakemeldinger fra mødre som har kjøpt denne pumpa i Ammebutikken forteller oss at de liker denne pumpa fordi:
- Den er enkel i bruk, og mindre styrete enn tradisjonelle pumper.
- Noen opplever å få ut mer melk ved hjelp av denne pumpa enn ved håndmelking eller bruk av tradisjonelle pumper.
- Den består av bare én del. Det har altså ingen deler som må demonteres og vaskes hver for seg, slik som tradisjonelle pumper.
- Pumpen er liten og lett og enkel å ha med på reise eller tur.
Noen mødre klarer ikke å få pumpa til å fungere skikkelig. Dette handler ofte om uteblitt utdrivningsrefleks eller vanskeligheter med å få til vakuum.
Hva du klarer å få ut med pumpa er avhengig av at utdrivningsrefleksen fungerer og at du klarer å få den i gang. Utbyttet er også avhengig av at du klarer å lage vakuum. Vakuumet er i seg selv ikke nok til å få ut mengder av melk, selv om det kan komme noen dråper. Du trenger altså både en god utdrivningsrefleks og et godt vakuum. Det kan av og til kreve litt øvelse for å få det til.
Hvordan vasker jeg den?
- Skyll pumpen i kaldt vann etter bruk
- Vask den med varmt såpevann
- Bruk vanlig oppvaskmiddel
- Skyll bort såperester med varmt vann
- Steriliser den én gang i døgnet ved å koke den i en gryte med vann eller ved hjelp av en dampsterilisator
Les mer om rengjøring av pumpeutstyr.
Var artikkelen nyttig?
Oppdatert 05.12.23