Delamming

Tilbake

Tags: delamming, lite melk

For noen er det vanskelig å kunne fullernære barnet med morsmelk. Da er delamming et svært godt alternativ. Barnet får den morsmelken du har mulighet til å gi med alle de fordeler morsmelken har, og får tillegg i form av morsmelkerstatning.

Kilder:
http://kellymom.com/bf/got-milk/supply-worries/insufficient-glandular-tissue/

Sundhetsstyrelsen, 2016. Amming- en håndbok for helsepersonell.4.utgave

Helsing og Häggkvist, 2008. Amming- til deg som vil amme. Fagbokforlaget.

http://kellymom.com/bf/pumpingmoms/feeding-tools/bottle-feeding/

Helsedirektoratet, 2016.  Anbefalinger for spedbarnsernæring


KoppmatingFør man ser seg nødt til å gå over til delamming bør man ha forsøkt tiltak for å opparbeide seg nok melk, dersom man faktisk ønsker å fullamme. Første mistanken om lite melk er ofte et barn som er urolig og ikke virker fornøyd etter måltider. Et barn som ikke får nok melk vil etterhvert stagnere på vekstkurvene.

Før man er overbevist om at man ikke klarer å produsere nok melk bør man ha lest artikkelen vår om lite melk.

Viktig å huske på:

 • Fullammede barn spiser alt i fra 6 ganger og opptil mer enn 14 ganger i døgnet, med variasjoner hele tiden. Å legge barnet til så ofte som barnet ønsker er den beste måten å sikre at barnet og kroppen din samarbeider om produksjon av riktig mengde melk. Det kan bli svært mye amming, men viktig å følge barnets signaler. Økedager vil komme og gå under hele perioden.
 • Barn som spiser sjelden og legger lite på seg bør legges til brystet oftere for å øke produksjonen. Man kan også håndmelke/pumpe i mellom måltidene for å øke produksjonen. Les om økedager her.
 • Uro på ettermiddag/kveld er normalt, særlig hos barn opptil 3-4 måneder. Da vil de gjerne ligge ofte til brystet, kan virke kavete og misfornøyde. Les mer om kveldsamming her.

Det finnes da likevel mødre som etter alle tiltak ikke får til å produsere nok melk. Årsaker til dette kan være:

 • Brystopererte
 • For lite kjertelvev
 • Hormonelle sykdommer
 • Morkakerester
 • Blødninger
 • Livskriser

For å nevne noe.

Noen mødre har grunner til å selv ønske og velge delamming. Det kan være sykdom/medisinske tilstander, praktiske årsaker (feks. jobb), eller andre personlige grunner. Og det skal møtes med respekt og forståelse.


Å oppleve at man ikke klarer å produsere nok melk til at barnet legger tilstrekkelig på seg, selv etter å ha forsøkt alle tiltak, kan føles som et nederlag for de som har ønsket å amme barnet sitt. Men da er det viktig å huske at det ikke trenger være enten-eller! Å delamme gir barnet ditt mengder av næring og antistoffer som er bra for babyen, og hjelper barnets fordøyelse. Det gir dere også mulighet til å fortsatt ha ammestunder sammen. De som pumper og gir morsmelk på flaske og skal supplere med tillegg går også under kategorien delammere!

 

​Tips til deg som delammer:

 • Alltid legge barnet til først, på begge bryst. Eller pumpe og gi pumpemelken før tillegg. Unngå da å blande morsmelken og tillegget- da får barnet all morsmelken i seg først.
 • Hjelp gjerne melken ut ved å komprimere brystet mot slutten. Legg en flat hånd på brystet, med tommelen under, og klem.
 • Er du brystoperert eller sliter med svak utdrivning av andre grunner kan man få hjelp av en nesespray med oxytocin. Snakk med lege om det.
 • Koppmating er særlig gunstig dersom det er snakk om små mengder, kortvarig delamming eller at barnet ikke har etablert et godt sugetak ennå. Men mange syns koppmating fungerer så bra at de kun benytter det når tillegg skal gies under hele ammeperioden. Det er også gunstig for å unngå sugeforvirring og hindrer at barnet får i seg maten for raskt og i for store mengder.
 • Langsom flaskemating. Hindrer at barnet blir vant med å få maten raskt ned i magen, noe som kan føre til uro ved brystet, og i værste fall brystnekt. Langsom flaskemating er dessuten skånsomt for barnets fordøyelse, og det er lettere å se signalene på at barnet faktisk er mett.

Når man delammer kan det være at man bør hjelpe produksjonen litt ekstra for å beholde den melken man har. Morsmelkerstatning er tyngre å fordøye enn morsmelk, og dermed kan det gå litt lenger tid mellom ammingene enn når barnet kun får morsmelk. Jo lenger tid det går mellom hver gang jo mindre melk produserer brystet.

Tiltak for å opprettholde produksjonen:

 • Nattamming er spesielt gunstig, da er hormonet prolaktin som produserer melk på topp!
 • Stimulering av brystet minst 8-12 ganger i døgnet. Enten ved amming eller at man legger inn noen ekstra håndmelkinger/pumpinger.
 • Har du mer melk for eksempel på dagtid eller andre tider på døgnet enn ellers kan det hende det holder å amme hyppig da uten tillegg og heller gi tillegg til de måltidene barnet ikke blir mett.
 • Hyppig amming og dermed små måltider med tillegg etterpå er bedre enn færre måltider med mye erstatning. Det stimulerer også din produksjon best.

Råd helt til slutt

 • Alltid tilby begge bryst til hvert måltid - før tillegg gies.
 • Dersom barnet kaver ved brystet og ikke vil die kan du gi litt tillegg først for å stilne den værste sulten, og gi resten av tillegget etter amming. Kan være lurt å følge med på barnets signaler og legge til før barnet har blitt så sulten at det gråter.
 • Å delamme er ikke nødvendigvis mer krevende enn om man kun gir flaske, snarere tvert i mot. Kanskje amming kan være nok i seg selv til ett eller flere måltider. Delamming kan gi dere gleden av amming lenge, og har helsemessige fordeler for både mor og barn.
  Så lenge ønsket er der er mulighetene også der!
 • Dersom delamming også blir for tøft så er det også helt greit! Det er viktig å kjenne på hva som er viktig og riktig for deg! Det finnes ingen fasit på hva en mor skal føle når det kommer til amming, delamming eller ingen amming.
 • Snakk med helsesøster dersom du har spørsmål rundt det å kun gi morsmelkerstatning og innføring av fast føde.

 

Kilder:

http://kellymom.com/bf/got-milk/supply-worries/insufficient-glandular-tissue/

Sundhetsstyrelsen, 2016. Amming- en håndbok for helsepersonell.4.utgave

Helsing og Häggkvist, 2008. Amming- til deg som vil amme. Fagbokforlaget.

http://kellymom.com/bf/pumpingmoms/feeding-tools/bottle-feeding/

Helsedirektoratet, 2016.  Anbefalinger for spedbarnsernæring​