Hopp til Innhold

Hvordan kombinere amming og jobb?

Det finnes mange muligheter for å kunne å kombinere amming og jobb. Noen pumper eller ammer på jobb, mens andre ammer når de er med barnet ellers i døgnet. Det er individuelt hva som fungerer best. Husk at du har krav på ammefri og tilrettelegging.

Har jeg rett til ammefri?

Alle har rett til én time ammefri med lønn pr dag, til barnet er ett år, hvis du jobber minst sju timer pr dag. Dette ble fra 1. januar 2014 nedfelt i Arbeidsmiljøloven, § 12-8. 

Det som står i Arbeidsmiljøloven er et minimumskrav, og mange har lengre betalt ammefri gjennom tariffavtalene de er tilknyttet, for eksempel i stat og kommune.

Du har i tillegg rett til så mye ammefri uten lønn som du trenger, uavhengig av alder på barnet og arbeidsdagens lengde.

Du har rett til å ta ut ammefri. Det er arbeidsgivers ansvar å legge til rette for at kabalen går opp på arbeidsplassen og å hente inn ekstra arbeidskraft, dersom det er behov for det. Kontakt verneombud og/eller fagforening dersom du støter på problemer.

Les mer i artikkelen vår om ammefri.

Hvilken tilrettelegging har jeg krav på?

Du bør varsle arbeidsgiver i god tid om at du planlegger å ta ut ammefri og at du kan trenge tilpasning for dette.

Noen arbeidsgivere kan ha egne skjema for ammefri. Selv om disse kan kalles «søknad om ammefri», er det viktig å merke seg at retten til ammefri er absolutt, og arbeidsgiver kan ikke nekte deg ammefri dersom du trenger fri til å amme barnet ditt. Det eneste kravet er at du faktisk ammer/pumper.

Arbeidsgiver kan ikke avslå ammefri og begrunne det med at det er store ulemper forbundet med å gjennomføre det. (ekstern lenke)

Arbeidsgiver har plikt til å tilrettelegge for arbeidstakere som ønsker
å benytte seg av retten til ammefri. Dersom arbeidsgiver ikke tilrettelegger for amming/ammefri, vil dette kunne være i strid med Likestillingslovens §3.

Hva bør jeg tenke på før jobbstart?

Hva tror du blir den beste løsningen? Mye kan endre seg i løpet av de første dagene og ukene, så gjør rom for å justere på planene underveis. 

Hva hvis jeg ikke klarer å pumpe?

Ikke alle får til å pumpe, og tenker at det betyr kroken på døra for melkeproduksjonen. Men du kan fint fortsette å amme etter å ha begynt i jobb. Noen ammer midt på arbeidsdagen, andre ammer før og etter jobb – og ettermiddag, kveld og/eller natt.

Hva bør jeg tenke på hvis jeg skal pumpe?

Hvis du skal pumpe på jobb er det lurt å starte med det i god tid før du skal begynne å jobbe. Det er fordi du skal bli vant med pumpingen. Bonusen er at du får et lite lager morsmelk i fryseboksen. Skal du pumpe mye, kan en elektrisk pumpe være en god investering. 

Det finnes mange pumpeløsninger, og du må selv finne ut hva som passer for deg. Husk også at melken skal oppbevares kjølig, helst i kjøleskap eller fryser. Har du tilgang til det på jobb eller trenger du kjølebag både på jobb og til transport? Minikjøleskap? Hva slags beholdere skal du bruke?

Les mer om pumping.

Les mer om rengjøring av pumpeutstyr.

Les artikkel om oppbevaring av melk.

Hvor lang tid kan jeg bruke på å amme eller pumpe?

Ammefri skal brukes til å amme eller pumpe. Det er individuelt hvor lang tid man bruker og trenger.

Utdrivningsrefleksen er stress-sensitiv. Adrenalin hemmer oxytocinet som styrer utdrivningen av melk fra brystet. Dersom du har en stressende jobb kan du bruke litt tid på å komme inn i amme- eller pumpemodus.

Når du ammer eller pumper utløses hormoner som virker avslappende. Det er dette vi kaller ammetåka, og følelsen er ofte sterkest umiddelbart etter at du har ammet. Dette er ikke noe du vanligvis trenger å tenke på, men det kan være viktig å ha i bakhodet dersom du i jobben din utfører oppgaver som krever at du er helt fokusert, for eksempel hvis du eller andre kan bli skadet. Noen trenger fem minutter, andre mer.

Hvordan kommer barnet til å reagere?

Den som skal passe barnet bør ha forsøkt å gi barnet mat før du skal ut i jobb. Langsom flaskemating er et godt alternativ dersom barnet ikke spiser fast føde. Eldre barn kan drikke morsmelk av tutekopp.

Noen barn spiser ikke så mye fast føde, og det kan være uvant for dem å ikke ha tilgang til brystet så mye som de pleier. Dette er vanligvis en overgangsfase, og barnet tilpasser seg som regel relativt kjapt til den nye situasjonen.

Les mer i artikkelen vår om å være borte fra barnet.

Det er normalt at barnet reagerer med å bli ekstra interessert i puppen den tiden du er hjemme. Det er vanlig at det blir mer nattamming en periode, noe som kan være en slitsom kombinasjon med jobbstart. Samsoving gjør dette mer overkommelig. Som regel vil det bli mindre intensivt etter hvert som barnet venner seg til den nye situasjonen.

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 06.01.20


Tema

Pumping og oppbevaring av melkRettigheter / amming og jobb